Recensie: Riley Downing – Start It Over

 

Riley Downing - Start It Over

Riley Downing – Start It Over
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

Riley Downing heeft met The Deslondes al twee uitstekende platen op de wereld losgelaten, ook in The Tumbleweeds maakte hij muziek waarvan de invloeden uiteenlopen van Country / Soul / Roots / Blues / Bluegrass en Rock. Al die stijlen worden vloeiend gemengd tot een volstrekt eigen “melting pot”….New Orleans style.

Enkele muzikale kompanen uit genoemde projecten wisten ons al te verblijden met solo projecten (Luister ook eens naar Sam Doores zou ik zeggen) en nu de wereld er iets beter uit begint te zien, worden we op een eerste solo album van Riley Downing  getrakteerd.

Het oorspronkelijke plan was om tijdens de “downtime”van The Deslondes” een enkele single op te nemen maar de inspiratie sloeg niet één maar gelukkig twaalf maal toe wat leidde tot een volledig album.

Het album ‘Start It Over’ is mede geproduceerd door John James Tourville (bespeler van fidle en pedal steel in The Deslondes) en Andriija Tokic ,die ook aan de knoppen zat voor de doorbraakplaat van The Alabama Shakes in 2012 eigenaar van Bombshelter Studio in Nashville, Tennessee en producer was van The Deslondes.

Tourville was ook de man die de muzikanten benaderde voor dit album omdat Riley zelf geen eigen band ter beschikking had. Stuk voor stuk gaat het om gelauwerde muzikanten uit de Nashville scene die hun sporen verdiend hebben; Dennis Crouch (o.a Johnny Cash en Dolly Parton) bespeelt de mellotron, Jack Lawrence (o.a Jack White) op de bas, Jeff Taylor (o.a Elvis Costello) op toetsen, Meg Coleman en Jimmy Lester tekenen voor de drumpartijen.

Het begon met het uitwisselen van ideetjes en tussen Riley en John James Tourville gedurende de lockdown periode, vervolgens werden de demo’s uitgewerkt maar omdat er ook in Amerika aan social distancing gedaan moest worden was het niet mogelijk om met een complete band in een kleine studioruimte te werken.
De schetsen voor het album werden dus via mail en videogesprekken gedeeld met hun vertrouwde producer Andriija Tokic. De mogelijkheden tot fysiek samenzijn werden steeds maar weer uitgesteld en iedereen ging ondertussen door met hun respectievelijke eigen projecten. Na een periode van onzekerheid over het al dan niet doorgaan van het album werd het wachten beloond en konden ze gezamenlijk aan de slag in The Bombshelter studio.

De diepe stem van Riley Downing en zijn rustige manier van zingen past naadloos in de muziek ,die zoals gezegd een heerlijke blend is van verschillende stijlen maar wel terug grijpt op kenmerkende elementen uit thythm & blues en country maar op elk nummer verfrissend, origineel en boeiend blijft.

Het is een prachtig album geworden en liefhebbers van The Tumbleweeds en The Deslondes kunnen blind tot aanschaf overgaan. De voorliefde voor vinyl wordt bezongen in het titelnummer maar op cd of als stream werkt het ook uitstekend.

Tracks:
01. I’m Not Ready
02. Deep Breath
03. Coleman Rose
04. Good To See Ya
05. Looking Forward
06. Start It Over
07. Never Coming Home
08. Hey! Mister
09. Won’t Somebody Play
10. Doing It Wrong
11. Crazy
12. I’m Right There With You

Website: Riley Downing