Recensie: Rhiannon Giddens with Francesco Turrisi – They’re Calling Me Home

 

Rhiannon Giddens with Francesco Turrisi - They’re Calling Me Home 1

Rhiannon Giddens with Francesco Turrisi – They’re Calling Me Home
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Nonesuch Records
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zangeres, violiste en banjospeelster Rhiannon Giddens (21 februari 1977, Greensboro, North Carolina) was in 2005 een van de oprichters van de stringband Carolina Chocolate Drops. Hun debuutalbum ‘Genuine Negro Jig’ verscheen in 2010 en dit album won een Grammy Award voor Best Traditional Album.

De band stond o.a. in het voorprogramma van Taj Mahal en Bob Dylan. In 2013 startte Giddens haar solocarrière en in 2015 kwam haar solodebuutalbum ‘Tomorrow is My Turn’ uit. Rhiannon Giddens woont tegenwoordig in Ierland.

De Italiaanse multi-instrumentalist Francesco Turrisi (9 december 1977, Turijn) verliet in 1997 zijn vaderland om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag jazzpiano te gaan studeren. Van hem verschenen sinds 2004 een aantal albums uit waarop hij Ierse, Zuid Italiaanse en Arabische traditionele muziek combineert.

Turrisi is ook lid van l’Arpeggiata, een band die oude muziek maakt en heeft opgetreden op de belangrijkste klassieke muziekfestival in o.a. Turkije, Rusland, China, Australië, Nieuw Zeeland, Brazilië en Colombia. Francesco Turrisi woont tegenwoordig net als Rhiannon Giddens in Ierland.

Sinds 2018 werken Rhiannon Giddens en Francesco Turrisi samen. In 2019 brengen ze hun alom geprezen duo-album ‘There is No Other’ uit. Zoals eerder gezegd, beiden wonen in Ierland, en vanwege de wereldwijze COVID-19 pandemie konden ze eigenlijk geen kant op en besloten toen tijdens de lockdown in 2020 in Ierland een nieuw album op te nemen.

Photograph: Ebru Yildiz

Dit album ‘They’re Calling Me Home’ verscheen begin april jl. Op dit album verloochenen beiden hun afkomst niet en behalve de Ierse invloeden zijn ook de invloeden van de Amerikaanse en Italiaanse traditionele volksmuziek volop aanwezig. Extra musici op het album zijn de Congolese gitarist  Niwel Tsumbuen de Ierse fluitspeelster en uilleann piper Emer Mayock.      

Het album opent indrukwekkend met het door de Amerikaanse bluegrass zangeres Alice Gerrard geschreven Calling Me Home. Prachtige gedragen zang, altviool en een sombere accordeonlijn.

Avalon is een opwindend nummer. Op deze compositie van Giddens, Turrisi en Jason Robinson (Carolina Chocolate Drops) is het genieten van het snarenspel van Niwel Tsumbu.

Schitterend is de zang van Giddens in Si Dolce è’l Tormento, een compositie van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567 – 1643). De banjo van Giddens en de chitarra battente van Turrisi zijn prominent aanwezig in de bekende hymne I Shall Not Be Moved.

Via Black As Crow belanden we met de Ierse fluit in Ierse sferen. O Death is een gepassioneerd gezongen gospel met Turrisi op frame drum. Tsumbu ’s gitaarspel is weer fraai in de instrumental Niwel Goes to Town.

De hemelse zang van Giddens in het semi acapella When I Was in My Prime, de vioolsolo en het melodieuze spel van Turrissi toveren dit nummer om tot een pareltje.
Waterbound is een traditional over North Carolina, waarna fluit en banjo de instrumental Bully For You heerlijk inkleuren. Het Italiaanse slaapliedje Nenna Nenna is louter  a capella zang van Giddens en Turrisi te horen.

Het album sluit af met een zeer aparte uitvoering van Amazing Grace, de door de Anglicaanse priester John Newton in 1772 geschreven christelijke hymne. Een neuriënde Giddens, frame drum en uilleann pipes. Een zeer fraai slot.  

Conclusie:
De COVID-19 pandemie levert gelukkig niet alleen ellende op want Rhiannon Giddens en Francesco Turrisi hebben ons met ‘They’re Calling Me Home’ op een verrassend album getrakteerd.

Tracks cd:
01. Calling me home
02. Avalon
03. Si dolce è’l tormento
04. I shall not be moved
05. Black as crow
06. O death
07. Niwel goes to town
08. When I was in my prime
09. Waterbound
10. Bully for you
11. Nenna Nenna
12. Amazing grace

Line-up:
Rhiannon Giddens – zang, altviool, banjo
Francesco Turrisi – accordeon, frame drum, cello banjo, chitarra battente, tantan, tombak, calabash, zang
Niwel Tsumbu – nylonsnarige akoestische gitaar
Emer Mayock – Ierse fluit, uilleann pipes

Website: Rhiannon Giddens

Hits: 16