Reese Van Riper – Your Dream Is Dead
Format: CD – Digital / Label: Mint 40 Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Reese Van Riper is een zanger-gitarist uit New Jersey met zijn band, die op zijn nieuwe album bestaat uit Glen Montun (drums, bas, sologitaar, zang) en Brandon Gehrig (keyboards).

Zelf omschrijven zij hun muziek als “Jersey swamprock” en daar kan ik ten dele in meegaan. De sfeer op hun nieuwe album is namelijk vaak behoorlijk broeierig en dreigend. Zelf hoor ik daar flink wat Alice In Chains invloeden in, aangevuld met geluiden uit de country, folk en grunge.

Hun album opent met het zeer donkere Skin To Skin. De zang van Reese valt hier gelijk op. Hij heeft in dit nummer een gluiperig enge stem. Later op dit album zal blijken dat hij het ook flink op een galmen kan zetten en in de hogere regionen verraderlijk liefjes klinkt.
In Closer With It klinkt hij daarentegen krachtig snerpend in een lui voortrockend nummer met schroeiende gitaarriffs.
I Am Georgia opent met haast Neil Young-achtige bluesy schurende gitaarriffs waarna een broeierig pompend nummer ontstaat met Reese die het af en toe flink op een brullen zet. Glen Montun levert hier een brullende gitaarsolo af. Hell Awaits You is daarna ineens ogenschijnlijk luchtig en folky. Dit nummer gaat richting het donkere countrygeluid van Johnny Cash. Nooit klonk een uitnodiging voor de hel zo verleidelijk!
Reese snerpt er vervolgens lustig op los in het mid-tempo Time To KIll, dat hierdoor een naargeestig randje krijgt. De teksten leiden zowiso niet tot vrolijkheid.
In de breekbare ballad Your Dream Is Dead klinkt Reese zelfs engelachtig, maar dan wel als een “fallen angel”. Een zwevend nummer met grimmig achtergrondgebrul.
I Ain’t Scared klinkt “Minnie The Moocher”-achtig met messcherp gitaarVerk. Echt bang word ik niet van dit nummer maar de rillingen lopen toch over mijn lijf. Het zacht deinende, enigszins REM-achtige Oracle Of Gastonia zit vol met Scott Walker-achtige pathos.
Na het luchtig swingende Issues, met een “The Passenger” (Iggy Pop)-achtige melodie, wordt het album afgesloten met de galmende ballad Catch Me waarin Reese’s zang behoorlijk naargeestig en onvast klinkt.

Dit album van Reese Van Riper is een album waar je absoluut niet vrolijk van wordt maar dat om die reden wel zeer intrigerend is.

Tracklist:
01. Skin To Skin
02. Closer With It
03. I Am Georgia
04. Hell Awaits You
05. Time To Kill
06. Your Dream Is Dead
07. I Ain’t Scared
08. Oracle Of Gastonia
09. Issues
10. Catch Me

Website: www.facebook.com/reesevanriper