Recensie: Popa Chubby – Tinfoil Hat

 

Popa Chubby – Tinfoil Hat
Format: CD – vinyl LP – Digital / DixieFrog Records
Release: 2021
Tekst: John Buis

Strijdlust kan Popa Chubby niet ontzegd worden, ‘The Fight Is On’, en niet zo’n beetje ook op ‘Tinfoil Hat’. Hij grijpt op het nieuwe album meer dan ooit terug op de essentie van de blues: het bezingen van alledaagse ellende, als uitlaatklep én als troost.
Theodore Joseph Horowitz, zoals Chubby eigenlijk heet, heeft zich voor z’n nieuwe album vrijwel geheel laten inspireren door uiteenlopende gebeurtenissen in 2020.

Chubby heeft zoveel te vertellen dat hij gelijk met de deur in huis valt. Opener én titelnummer Tinfoil Hat verwijst naar de gedachte dat een aluminiumfolie hoed ons beschermt tegen overheidstoezicht of controle van onze ziel door buitenaardse wezens; bijzonder vermakelijk om te horen hoe Chubby hier complottheoristen op de hak neemt.

In het daaropvolgende nummer Baby Put On Your Mask drukt Chubby z’n luisteraars op het hart vooral het mondkapje voor te doen. En in No Justice No Peace deelt  Chubby z’n mening over het hele Black Lives Matter gebeuren.
In Someday Soon (Change Is Gonna Come) sluit Chubby juist een hoopvolle toon aan. Ook op de rest van ‘Tinfoil Hat’ ontbreekt het Chubby tekstueel niet aan inspiratie, tot aan de prachtige afsluiter 1968 toe.

Alsof het album al niet gevarieerd genoeg klinkt, zorgen enkele muzikale ‘uitstapjes’ (boogie in Boogie For Tony en reggae in Cognitive Dissonance) voor nóg meer variatie. Het eerstgenoemde nummer is niet schokkend te noemen, maar in het laatstgenoemde nummers schudt Chubby er een paar prachtige gitaarsolo’s uit. Z’n gevarieerde gitaarspel verveelt sowieso geen moment.

Ten opzichte van voorganger ‘It’s A Mighty Hard Road’ voert Chubby een andere muzikale koers; waar het album uit 2020 een traditioneel geluid kent, is de toon van ‘Tinfoil Hat’ toegankelijker voor een breder publiek, meer ‘mainstream’; een frisse, gepolijste productie is daar mede debet aan.

Leed levert vaak de mooiste kunst op, ‘Tinfoil Hat’ is daar een mooi voorbeeld van!

Tracks:
01. Tinfoil Hat
02. Baby Put On Your Mask
03. No Justice No Peace
04. Someday Soon (Change is Gonna Come)
05. Can I Call You My Friends
06. You Ain’t Said Shit
07. Another Day In Hell
08. Boogie For Tony
09. Cognitive Dissonance
10. Embee’s Song
11. 1968 Again

Website: Popa Chubby

Hits: 9