Pokey LaFarge – Rock Bottom Rhapsody
Format: CD – LP – Digital / Label: New West Records
Release:  2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Artiest met enige succes loopt vast in zijn leven. De oneindige cyclus van albums opnemen en toeren wordt even te veel. Verleidingen van allerlei pluimage komen dan al weer tevoorschijn. Na een tijdje beseft de artiest dat hij een probleem heeft. Voor ons als luisteraar is het dan weer mooi als de artiest in kwestie al zijn problemen overwint en de ellende omzet in mooie muziek.

Hiermee in de notendop het leven van Pokey LaFarge van de afgelopen twee jaar. Hij verhuisde naar Los Angeles en beleefde daar een door hem zelf subtiel omschreven als een ‘fall from grace’. Wat er precies gebeurde wordt niet letterlijk gezegd maar de volgende woorden geven aan dat het niet zomaar ging om een periode van stress en onzekerheid. “I was letting evil spirits and demons rule me, and I came into certain agreements with them, and it took me down. I was giving too much power to the darkness, and I got in too deep, and I made some bad decisions. The reality of the situation is that I hit the closest to rock bottom that I ever had, and I’ve definitely had some hardships in my life.”

Afgaand op zowel de bovenstaande videoclip als ook de albumhoes is de retromuziek van LaFarge aangevuld met enige mate van donkere romantiek. Alsof het leven in het Californische zonlicht permanent diepe schaduwen bevat. Deze paradox al uit het werk van Tom Waits, films als ´Chinatown´ en ´Somewhere´ of de boeken van Raymond Chandler.

Het album wordt door de verschillende ´Rock Bottom Rhapsody variaties´ gebonden als een cyclus. Alsof er een toneel ontstaat waarop het verhaal uit de teksten wordt uitgebeeld. De figuurlijke demonen en vampiers die het leven van de zanger zo hebben beïnvloed dansen tijdens het draaien van de plaat om hem heen, om toch nog een keer te proberen hem mee te nemen in die ondergang van drank, drugs en gedoemde relaties. In het midden van dat toneel zingt en vecht Pokey LaFarge voor zijn normale leven. Om aan het eind eindelijk zijn problemen achter zich te laden en voorzichtig te kunnen werken aan de volgende stap in zijn leven. Geraakt, bekrast maar nu sterker dan voorheen.

Met deze plaat neemt Lafarge een enorme vlucht naar voren. Waar hij eerder kwalitatief bleef hangen in authentieke klinkende pastiches vindt hij met dit album zijn eigen stem. Een plaat die alsmaar in kracht toeneemt.

Tracklist:
01. Rock Bottom Rhapsody
02. End of My Rope
03. Fuck Me Up
04. Bluebird
05. Rock Bottom Reprise
06. Lucky Sometimes
07. Carry On
08. Just The Same
09. Fallen Angel
10. Storm – A – Comin
11. Ain’t Comin Home
12. Lost In The Crowd
13. Rock Bottom Finale

Website: Pokey LaFarge