Recensie: Pokey LaFarge – In The Blossom Of Their Shade

 

Pokey LaFarge - In The Blossom Of Their Shade

Pokey LaFarge – In The Blossom Of Their Shade
Format: CD – Vinyl LP – Digital / New West Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een gevarieerd, luchtig en zonnig album

Pokey LaFarge wordt op 26 juni 1983 in Bloomington, Illinois, geboren als Andrew Heissler. De bijnaam ‘Pokey’ krijgt hij van zijn moeder die hem altijd uitscheldt om zich te haasten.

LaFarge raakt in zijn jeugd geïnteresseerd in geschiedenis (Amerikaanse Burgeroorlog, 2e Wereldoorlog) en Amerikaanse literatuur (John Steinbeck, Ernest Hemingway, Jack Kerouac).

Ook raakt hij al vroeg in de ban van oude blues (Skip James, Robert Wilkins, Sleepy John Estes) en de bluegrass van Bill Monroe. Na zijn afstuderen in 2001 lift hij naar de westkust van de VS en verdient de kost als straatmuzikant. Hij speelt en toert met verschillende bands (o.a. The Hackensaw Boys en The South City Three). In 2006 brengt hij zijn 1e album (‘Marmalade’) uit.    

Vorig jaar kwam zijn album ‘Rock Bottom Rhapsody’ uit, maar vanwege de COVID-19 pandemie kon LaFarge niet toeren om dit album te promoten. Maar Pokey heeft in die tijd niet stilgezeten en een nieuw album opgenomen. Dit album ‘In The Blossom Of Their Shade’, is deze maand uitgekomen.

Op ‘Blossom Of Their Shade’ is een grote verscheidenheid aan muziekstijlen te horen. Het openingsnummer Get It ‘Fore It’s Gone, met zijn verschillende ritmes, is reggae en in Mi Ideal klinken Afrikaanse ritmes door.

Fine To Me is een opwindend nummer met een sprankelende piano en fijne backing vocals. In de slepende ballad Drink Of You zakt het tempo om met twangy gitaarwerk daarna in het aanstekelijke Rotterdam weer omhoog te gaan. Een mooie ode aan Nederland in het algemeen  en aan Rotterdam in het bijzonder, zoals in het refrein is te horen: ‘Is this real life or just the way I am. I long for The Netherlands and I want to go back, back to Rotterdam’.

In het opwindende To Love Or Be Alone trekt naast het fraaie gitaarwerk de tinkelende pianosolo alle aandacht naar zich toe. Long For The Heaven I Sweek is een countryballad en de gospel is volop aanwezig in Killing Time en Yo-yo is met een Latinsaus overgoten. In de prachtig gezongen doowop-achtige ballad Goodnight, Goodbye (Hope Not Forever) druipt de melancholie af en LaFarge leidt de luisteraar letterlijk fluitend naar het einde van het album.

Conclusie:
Pokey LaFarge is van vele muzikale markten thuis. Het bewijs wordt weer geleverd met het zeer gevarieerde, luchtige en zonnige album ‘In The Blossom Of Their Shade’. Een genot om naar te luisteren.

Tracks:
01. Get It ‘Fore It’s Gone
02. Mi Ideal
03. Fine To Me
04. Drink Of You
05. Rotterdam
06. To love Or Be Alone
07. Long For The Heaven I Seek
08. Killing Time
09. Yo-yo
10. Goodnight, Goodbye (Hope Not Forever)

Website: https://www.pokeylafarge.net/

Pokey LaFarge - Photo By Eliot Lee Hazel