Pokey Bear – Crown Me
Format: CD / Label: Music Access Inc. Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Pokey Bear is een Southern blues- en soul artiest uit Baton Rouge, CA, die ook lid is/was van het trio the Lousiana Blue Brothas, met Tyree Neal en Adrian Bagher. Deze formatie bracht in 2014 hjet album ‘Love On The Bayou’ uit.

Pokey debuteerde solo in 2014 met het album ‘Josephine Son Pokey’, gevolgd door het album ‘Mr. It Ain’t Fair’ in 2016.

Om nu van Pokey Bear als pure buesartiest te spreken gaat veel te ver. Op zijn nieuwe album komt de blues namelijk zeer sporadisch voor. Het merendeel van de nummers op dit album zit in de soul en de funkhoek. En in die genres lijkt Pokey Bear zich prima thuis te voelen.

Neem nu de opener van het album, I Came Here To Party. Een vet groovend funky feestnummer waarin Pokey over een rauwe, doorleefde soulstem blijkt te beschikken. Who Is It is ook een funky nummer dat meer de fris sprankelende kant op gaat.
De soulvolle kant van Pokey komt aan bod in het intieme, warme en toch ook funky Don’t Blame Me, dat voorzichtig de kant van Al Green op kruipt.
Het geluid van the Staple Singers is in een tweetal nummers zeer duidelijk aanwezig. Zo is Can You Keep A Secret daar een voorbeeld van, een nummer dat jammer genoeg te veel gedomineerd wordt door klinisch klinkende keyboards. Ook in het lui groovende Steal My Joy is het geluid van de Staples duidelijk aanwezig. In het fluweelzachte soulnummer Lost My Concentration gaat Pokey wel heel opzichtig op de “Just My Imagination” (Temptations) toer.
Vervolgens duiken in de zacht stuwende soulblues Show Me de nodige Impressions invloeden op. En dan is de blues eindelijk goed aanwezig in de lome shuffle Sweet Josephine, een nummer met bijtend gitaarwerk.
Pokey Bear klinkt toch op z’n lekkerst in de opzwepende funknummers, zoals de afsluiter van dit album, Don’t Disturb My Groove.

Het nieuwe Pokey Bear album is een album dat uitermate geschikt is voor de soul- en funkliefhebbers. De bluesliefhebbers zullen minder met dit album kunnen.

Tracklist:
01. I Came Here To Party
02. Don’t Blame Me
03. Can You Keep A Secret
04. Steal My Joy
05. Lost My Concentration
06. Show Me
07. Reasons
08. Sweet Josephine
09. Who Is It
10. Don’t Disturb My Groove

Website: Pokey Bear

Hits: 0