Recensie: Plankton Wat – Future Times

 

Plankton Wat – Future Times
Format: CD – LP – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2021
Tekst: John Buis

Voor een band die al bijna 20 jaar bestaat, weet Plankton Wat nog steeds aardig vanuit de obscuriteit te opereren. De muziek van het project rond Dewey Mahood zal daar zeker debet aan zijn.

Z’n nieuwe album ‘Future Times’ ligt in het verlengde van eerdere albums als ‘Spirits’ (2012) en ‘Drifter’s Temple’ (2013), met hier een daar een subtiel verschil. Kaal gitaarspel voert nog immer de boventoon; die toon is  desolaat, een geluid dat wel vaker te horen is in Portland, Oregon. Wie goed luistert, hoort overeenkomsten met soortgelijk gitaarspel van stadsgenoot Greg Sage in onder meer de nummers Lost in Space en Keep On Keepin’ On op diens ‘Straight Ahead’ (1985).

Dat het album instrumentaal is, weerhoudt Plankton Wat er niet van om middels de titels van enkele nummers te verwijzen naar actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Amerika van het afgelopen jaar (Dark Cities, Defund The Police); het vertaalt zich niet in extra spanning of een zekere mate van urgentie.

Uitschieters kent het album niet, niet naar boven, niet naar beneden. Echt venijnig komt de band niet uit de hoek; hier en daar zijn er momenten dat improvisaties te veel voort kabbelen, een van de valkuilen waar de band voor moet oppassen.

Het album schiet met The Burning World aanvankelijk tam uit de startblokken om gaandeweg steeds meer aan te zwellen. Het daaropvolgende Nightfall houdt de spanningsboog nog even hoog. Naarmate het album vordert, golft het niveau van de nummers op een neer, spanning, dynamiek en saaiheid wisselen elkaar af.

Waar menig album meerdere draaibeurten nodig heeft voor een goede indruk, krijgt ‘Future Times’ na een aantal draaibeurten een zekere mate van saaiheid over zich.

Misschien leuk voor laat op de zaterdagavond, maar dat zal vast niet de bedoeling zijn geweest van Mahood.

Tracklist:
01. The Burning World
02. Nightfall
03. Modern Ruins
04. Dark Cities
05. Teenage Daydream
06. Sanctuary
07. Future Times
08. Defund the Police
09. Wind Mountain

Website: Facebook