Philip Sayce – Spirit Rising
Format: CD – Digital / Label: Warner Music Canada Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het wordt hoog tijd dat wij in Nederland Philip Sayce, een gitarist-zanger uit Toronto, Canada, eens in onze bluesrock harten gaan sluiten. Hij heeft tenslotte nu al negen albums op zijn naam staan! Philip was aan het eind van de 90’s lid van the Jeff Healey Band, verhuisde daarna naar Los Angeles waar hij zich 4 jaar verbond aan de band van Melissa Etheridge.

In 2009 debuteerde hij met het album ‘Peace Machine’ en nu ligt zijn negende album in mijn cd-speler na te smeulen. Philip’s nieuwste album is namelijk een album dat ongenadig hard rockt en waarop hij zijn gitaar ontzettend hard, en lekker laat gieren, kreunen en brullen. De invloed van Jimi Hendrix is groot in zijn spel.

Luister maar eens naar de opener Warning Shot, dat vol zit met schurende, knarsend en gierende gitaargeluiden, die af en toe aan het kabaal van een Formule 1 race doen denken.
Dan start het album pas echt met de single Fits Me Good. Een venijnig funky groovende bluesrocker, die rauw en smerig voortpompt. Een nummer waarin je ook Chris Duarte-achtige invloeden kan ontdekken. Black Roller Coming is vervolgens een broeierig bonkende blues met vervormde zang en schurende gitaarriffs.
She’s The Music is een dwingend pompende bluesrocker met een Hendrix-achtige intensiteit. Once is een eerbetoon aan Philip’s vader en is een ballad, die in “Angel” (Hendrix)-achtige vorm is gegoten met zowel intiem als hard gillend gitaarwerk.
Het loodzware, lui pompende Wild is overgotens met een Soundgarden achtig donker geluid. Halverwege schakelt Philip over op furieus pompende riffs met een weergaloze uitzinnige gitaarsolo.
In de cover van Magic Sam’s Give Me Time laat Philip het harde bluesrock geluid even achterwege om ruimte te maken voor een sprankelende soulvolle versie. Oh My is daarna een intieme, melodieuze, rockballad maar wel met ruimte voor Philip’s rauw brullende gitaar. In het broeierige funky Burning Out blijkt dat het geluid van Jimi Hendrix en dat van Lenny Kravitz prima met elkaar overweg kunnen.
Uiteraard mag een Jeff Healey cover niet ontbreken! Diens One Foot On The Grave krijgt een knallende en stuwende cover. Ook Awful Dreams is een cover en wel van Lightnin’ Hopkins en die krijgt een traag bonkende, zeer broeierige semi-akoestische behandeling. Spirit is vervolgens een hoekig hakkend nummer met een behoorlijk groot Queens Of The Stone Age gehalte.
Philip sluit zijn album af met de intieme solo blues 5:55.

Een gepolijst geluid zal je op dit nieuwe album van Philip Sayce niet tegenkomen. Wel ontzettend intense en rauwe bluesrock!

Een bluesrock aanrader!

Tracklist:
01. Warning Shot
02. Fits Me Good
03. Black Roller Coming
04. She’s The Music
05. Once
06. Wild
07. Give Me Time
08. Oh My
09. Burning Out
10. One Foot On The Grave
11. Awful Dreams
12. Spirit
13. 5:55

Website: Philip Sayce