Pat McManus & Eric McFadden – Two Big MC’s – Live at Patrimonio
Format: CD / Label: Bad Reputation Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Twee voor de prijs van één! Dat is wat je krijgt op dit live album waarop zowel Pat McManus uit Noord-Ierland als Eric McFadden uit de USA te horen zijn. McManus zou je nog kunnen kennen als lid van de Ierse band Mama’s Boys terwijl McFadden werkte met grootheden als Jackson Browne, Eric Burdon en Fishbone.

McManus en zijn band openen het album mer een zestal nummers. Allemaal covers! Het eerste wat in zijn set opvalt is de erg vreemde mix. De zang is ver vooruit geschoven, met een best wel irritante galm, terwijl het gitaarwerk te ver naar achteren geschoven is.

Geopend wordt met de Taste (Rory Gallagher) klassieker What’s Going On, die lekker rauw wordt uitgevoerd met prima snijdend gitaarwerk van Pat. Runaway Dreams is een nummer van Pat’s pude band Mama’s Boys en is een pompende rocker met een behoorlijk Thin Lizzy geluid. Pat is hier te horen op zijn woest gierende gitaar én op een hard schrijnende viool.
Gary Moore’s Still Got The Blues is natuurlijk overbekend en krijgt een vrijwel identieke cover waarin Pat het vocaal moet afleggen tegen Gary.
In de Jimi Hendrix cover Purple Haze treedt Eric McFadden aan. De cover is rauw en funky met een heerlijk brullende gitaarbattle.
McFadden is ook nog aanwezig in de cover van ZZ Top’s La Grange. Dit nummer krijgt een prima cover, die niets nieuws toevoegt, hetgeen totaal niet erg is.
Steppenwolf’s Born To Be Wild is natuurlijk een feest van herkenning. Toch valt deze cover tegen door de rommelige, slordige uitvoering en de publieksparticipatie in het refrein, die compleet weggemixt is waardoor er vreemde gaten in het nummer zitten.

De set van Eric McFadden overtuigt meer. Hij opent met de felle snijdende funky blues van While You Was Gone. Zijn zang is rauw en buesy en zijn gitaarspel mag gerust als vlammend omschreven worden. Ook Filling A Hole is een vurig pompende bluerocker met Eric die tijdens zijn solo als een razende over zijn snaren vliegt.
Where’s Ferdinand opent met haast Flamenco-achtig gitaarspel en gaat verder als een Tony Joe White achtig swamprock nummer. Na een intiem bluesintro schakelt Eric in Devil Moon over op een log pompende bluesrocker met een bizar honky tonk eind. De cover van AC/DC’s You Shook Me All Night Long mag met recht als bijzonder omschreven worden want Eric brengt dit nummer op een sprankelende folky manier.
Pat McManus schuift vervolgens aan voor de laatste twee nummers, een loom pompende versie van de Stones klassieker Live With Me en de pompende bluesrock versie van Tom Petty’s Runnin’ Down A Dream.

Eric McFadden is mijn persoonlijke favoriet op deze aangename liveregistratie van twee prima bluesrockgitaristen. Alleen jammer van die vreemde mix….

Tracklist:
01. What’s Going On
02. Runaway Dreams
03. Still Got The Blues
04. Purple Haze
05 .La Grange
06. Born To Be Wild
07. While You Was Gone
08. Filling A Hole
09. Where’s Ferdinand
10. Devil Moon
11. You Shook Me All Night Long
12. Live With Me
13. Runnin’ Down A dream

Website: Bad Reputation Records