Recensie: Paceshifters – Brand New Plan

 

Paceshifters - Brand New Plan

Paceshifters – Brand New Plan
Format: CD – Vinyl / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Hun nieuwe album imponeert

De Paceshifters, een trio uit Overijssel, imponeert opnieuw met hun vijfde studioalbum ‘Brand New Plan’. Tot die conclusie kom ik nadat hun nieuwe album heb beluisterd.

De kracht van deze band zit hem in het feit, dat zij elementen uit de grunge, Indie rock en Stoner Rock moeiteloos in elkaar over laten lopen.

De band bestaat uit Seb Dokman (zang, gitaar), Paul Dokman (bas) en Jesper Albers (drums). Als producer werd de van de band Wallace Vanborn bekende Ian Clement aangetrokken.

Begonnen wordt met het dreigende en schurende Rhythm Of The Ocean. Een nummer dat vol zit met schurende gitaarriffs en dat door de dromerige zang zowel aan U2 als aan the Smashing Pumpkins doet denken. Daarna is Crawling een spetterende rocker met een rauwe garagepunk energie. Een “full tilt rocker”!

Het donker dreigende Hurdles vermengt het gif van the Pixies met het dreigende geluid van bijvoorbeeld the Smashing Pumpkins. Een intens beukend nummer!

Door het dromerige, psychedelische, gitaargeluid ontstaat in het beklemmende Different Man een geluid dat aan the Sound of the Comsat Angels doet denken.

Backseat Driver valt onder de noemer “massieve rock”. Een nummer vol ingenieuze tempo- en sfeerwisselingen. Eindigend met een verrassend Beach Boys-achtig koortje, gedompeld in noiserock. World Wide Web is het prijsnummer van het album. Een messcherp schurend rocknummer met baggervet baswerk en dermate opzwepend, dat het pijn doet.

Als je je afvraagt hoe het zou klinken als het geluid van the Pixies of the Smashing Pumpkins vermengd zou worden met Stoner Rock moet je eens naar Wasted Days of You Said luisteren. Beiden schroeiend harde nummers.

De Paceshifters sluiten breekbaar af met Losing Touch. Een nummer met een zacht tikkende ritmebox en een “The Passenger” (Iggy Pop) achtig sfeertje.

Met album nummer 5 moet er nu toch eindelijk eens een doorbraak voor the Paceshifters in zitten!

Tracklist:
01.Rhythm Of The Ocean
02.Crawling
03.Hurdles
04.Sun And Moon
05.Different Man
06.Backseat driver
07.Wasted Days
08.World Wide Web
09.You Said
10.Losing Touch

Website: https://www.paceshifters.com/