Recensie: Othman Wahabi – The Blues Whisperer

 

 

Othman Wahabi - The Blues Whisperer

Othman Wahabi – The Blues Whisperer
Format: CD / Label: Saidara Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Tegenwoordig heb je overal een “whisperer” voor. Zelfs voor de blues! In het geval van de Marokkaans-Canadeze zanger-gitarist Othman Wahabi kunnen we daar alleen maar blij om zijn.

Op zijn zesde album mixt hij de blues met roots en Afrikaanse invloeden en doet dat op een broeierige wijze.

Naast zijn bluesactiviteiten is Othman ook de oprichter van de punk-reggae-rap formatie Raging Inigenous en de Moslim jazzband Mu’min Flow.

Het brandende rauwe slidegitaarspel van Othman komt flink aan bod op dit album. Zo opent Babylon’s Falling er mee. We hebben hier te maken met een broeierig bonkend, haast swampblues-achtig, nummer met Othman’s donkere soulvolle stem.

De cover van Sonny Boy Williamson’s Fattening Frogs For Snakes klinkt lui in een shuffle met Othman’s priemende slidegitaar. Taking The Blues Back Home is funky en broeierig. Een mysterieus nummer met een bijtende elektrische gitaar.

Ook The Last Prophet is funky en wordt geopend door zeer funky drums. De Afrikaanse invloeden zijn vooral in het refrein terug te vinden.

The Blues Whisperer is een trage zweterige blues met een donker dreigende slidegitaar en huilende harmonica. In het mystiek zwevende Nobody’s Fault But Mine is de invloed van Peter Green duidelijk aanwezig.

Down By The Riverside is een nummer dat ook als “I Ain’t Gonna Study War No More” bekend is en is een broeierige donkere blues. De akoestische slide boogie Telephone The Boss heeft opzichtig geleend van Elmore James’ Dust My Broom.

In de afsluiter Sky Is Crying vermengt Othman op broeierige wijze Americana (de banjo) met de blues (de schroeiende gitaar).

Met dit nieuwe album van Othman Wahabi haal je een uitstekend broeierig bluesalbum in huis!

Tracklist:
01. Babylon’s Falling
02. Fattening Frogs For Snakes
03. Taking The Blues Back Home
04. The Blues Whisperer
05. The Last Prophet
06. Almamy Samory Toure
07. Nobody’s Fault But Mine
08. Telephone The Boss
09. Down By The Riverside
10. Sky Is Crying

Website: Facebook