Recensie: NMB – The Neal Morse Band – Innocence & Danger

 

The Neal Morse Band - Innocence & Danger

NMB – The Neal Morse Band – Innocence & Danger
Format: 2CD – 3LP – DVD -Digital / Label: Inside Out Music
Release: 2021

Tekst: Joop van Rossem

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Opnieuw een meesterwerk!

Voor dit vierde album besloten de vijf mannen van The Neal Morse Band om hun naam aan te passen om aan te geven dat hier sprake is van een heuse band en niet slechts Neal Morse met wat ondersteunende muzikanten.

Opnieuw is het een dubbelaar geworden want nadat het kwintet uitgeschreven was, lag er ruim anderhalf uur muziek klaar om opgenomen te worden.
Voor de zijdelings geïnteresseerde muziekliefhebber wellicht een reden om NMB links te laten liggen, maar oh oh, wat je dan allemaal mist !

De aftrap is al meteen indrukwekkend met het groots opgezette symfonummer Do It All Again, met kamerbrede refreinen en imposante gitaarpartijen; voor de eerste – en zeker niet de laatste – keer is er sprake van vintage NMB, waanzinnig nummer.

Het daaropvolgende Bird On A Wire doet daar niet voor onder met zijn knallende intro en duizelingwekkende synths en opnieuw met een buitengewoon sterk refrein.
Om de luisteraar wat op adem te laten, is het tijd voor het fijne poppy Your Place In The Sun, voordat Another Story To Tell overgoten wordt met een Toto-saus. Dit nummer loopt vervolgens naadloos over in het Floydiaans klinkende The Way It Had To Be, het liedje waarin de albumtitel zit verstopt.

Het akoestische instrumentaaltje Emergence is niet bijster bijzonder, maar kan gezien worden als een lang intro voor Not Afraid, Pt.1, een schitterend meerstemmige ballad, gevolgd door een prachtige maar tegelijkertijd eigenzinnige cover van Simon & Garfunkels Bridge Over Troubled Water.

Daarmee zit cd 1 erop, maar worden we beloond met nog een tweede schijfje met slechts twee nummers, twee  epics van respectievelijk ruim 19 en 31 minuten. Wat daarin allemaal gebeurt is lastig samen te vatten in een recensie; dus beste Bluestown Music-lezer, er zit maar één ding op: zelf luisteren.

Neal Morse en zijn kameraden leveren wederom een onweerstaanbaar meesterwerkje af !

Tracklist:
CD 1 – Innoocent
01. Do It All Again
02. Bird On A Wire
03. Your Place In The Sun
04. Another Story To Tell
05. The Way It Had To Be
06. Emergence
07. Not Afraid, pt.1
08. Bridge Over Troubled Water

CD 2 – Danger
09. Not Afraid, pt.2
10 Beyond The Years

Line-up:
Neal Morse – Zang, gitaar, toetsen
Eric Gillette – Gitaar, Zang
Randy George – Basgitaar
Bill Hubauer – Toetsen, zang
Mike Portnoy – Drums, zang

Cover art: Thomas Ewerhard (Transatlantic)

Website: https://www.nealmorse.com/