Recensie: Nina Simone And Her Friends – An Intimate Variety Of Vocal Charm

 

Nina Simone And Her Friends – An Intimate Variety Of Vocal Charm

Nina Simone And Her Friends – An Intimate Variety Of Vocal Charm
Format: CD – vinyl LP / Label: BMG Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Hoewel dit album als een Nina Simone album is uitgebracht, is het geen Nina Simone album! Het gaat hier namelijk om een verzamelalbum, dat oorspronkelijk in 1959 door het Bethlehem label werd uitgebracht.

Een album met een aantal destijds onuitgebrachte nummers van Nina Simone van het ‘Little Girl Blue’ album aangevuld met nummers van Chris Connor en Carmen McRae.

Het wrange was, dat deze zangeressen allemaal bij het Bethlehem label vertrokken waren toen dit album op de markt kwam. De Nina Simone nummers werden trouwens zonder haar medeweten op het album gezet.

Het album is echter wel zeer aan te raden aan fans van zwoele en intense jazzy zangeressen.

Nina Simone springt er ver bovenuit. In de nummers op dit album weet zij als geen ander haar eigen stempel op een aantal nummers te drukken. Zoals in de traditional He’s Got The W#hole World In His Hands dat bij Nina verandert in een donkere, broeierige jazzballad met Nina’s luid galmende piano en haar doorleefde soulvolle stem.

Ook de Gershwin klassieker I Loves You, Porgy klinkt bij Nina intiem en breekbaar. For All We Know is een voorbeeld van zeer indringende en donkere Nina Simone ballad.

Haar pianospel staat in het instrumentale African Mailman centraal. In haar spel kom je invloeden uit de latin en klassieke muziek tegen.

Chris Connor was een zangeres met een ontzettend zwoel stemgeluid, dat op dit album heerlijk klinkt in een rijkelijk georkestreerde ballad als Someone To Watch Over Me maar ook in de pittig boppende jazz van From This Moment On.

Ook Carmen McRae zat in de jazzy hoek maar haar stemgeluid bevatte altijd een bluesy randje zoals te horen is in de luie shuffle Last Time For Love en de lome heupwieger Too Much In Love To Care.

Een lekker album voor in de late avonduren. Haal de After Eights maar weer tevoorschijn!

Tracklist:
01. Nina Simone: He’s Got The Whole World In His Hands
02. Chris Connor: Someone To Watch Over Me
03. Carmen McRae: Old Devil Moon
04. Nina Simone: I Loves You, Porgy
05. Chris Connor: I Concentrate On You
06. Carmen McRae: You Made Me Care
07. Nina Simone: For All We Know
08. Chris Connor: From This Moment On
09. Carmen McRae: Too Much In Love To Care
10. Nina Simone: African Mailman
11. Chris Connor: All This And Heaven Too
12. Carmen McRae: Last Time For Love

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Nina_Simone

Hits: 13