Recensie: Nienke Dingemans – Devil On My Shoulder

 

Nienke Dingemans - Devil On My Shoulder

Nienke Dingemans – Devil On My Shoulder
Format: CD / Label: Howlin’ Chicken Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Nienke Dingemans is een 17-jarige singer-songwriter uit Ossendrecht. Ze wordt gezien als een zeer jong bluestalent. Maar haar muziek strekt zich ook uit tot soul, country en jazz. Nienke Dingemans is de frontvrouw van Mindblow, een jonge bluesband uit Bergen op Zoom.

Op 15 december jl. verscheen ‘Devil On My Shoulder’, haar solodebuut, een EP met zes zelf geschreven songs. Het album is opgenomen en geproduceerd door twee door de wol geverfde multi-instrumentalisten Joost Verbraak en Jan van Bijnen.

In het openingsnummer, de countryblues Why The Caged Bird Sings geeft Dingemans met haar heldere stem meteen haar vocale visitekaartje af. Met pedal steel, banjo, mandoline en fraaie contrabas wordt in Heartache Train een vrolijke bluegrass sfeer opgeroepen.

Tennessee River is eerder op single uitgebracht. Een fraai gezongen bluesy ballad met sfeervolle begeleiding. Met Love Labours Lost, met Nienke ook op piano, belanden we via de banjo en lap steel van van Bijnen en de trompet, trombone en sousafoon van Verbraak in de sferen die zo kenmerkend zijn voor New Orleans.

Mississippi Road Blues is een sobere countryblues met Nienke en van Bijnen op elektrische gitaar. Het album sluit af met het titelnummer Devil On My Shoulder. Een prachtige ballad met soulvolle zang en een vlammende gitaarsolo.   

 Conclusie:
‘Devil On My Shoulder’ is een fraai debuut van een zeer talentvolle zangeres. Met dank aan de voortreffelijke begeleiders. Dit smaakt naar meer.

Tracks:
01. Why The Caged Bird Sings
02. Heartache Train
03. Tennessee River
04. Love Labours Lost
05. Mississippi Road Blues
06. Devil On My Shoulder

Line-up:
Nienke Dingemans – zang, piano, elektrische gitaar
Jan van Bijnen – akoestische en elektrische bas, pedal steel, resonator en tricone resonator gitaar, dobro, banjo, lapsteel, mandoline, piano, Hammond orgel, harmonica, backing vocals
Joost Verbraak – drums, percussie, trompet, trombone, sousafoon, backing vocals
Reyer Zwart – contrabas (track 2)
Joris Verboot – bas (5,6)
Sanne Verbogt – bas (track 1)
Arend Bouwmeester – bariton saxofoon (track 3)

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100015079091401