Recensie: Neil Young – Young Shakespeare

 

Neil Young - Young Shakespeare

Neil Young – Young Shakespeare
Format: CD – LP – Boxset (CD – LP – DVD) / Label: Reprise Records
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

In het kader van zijn Performance Series project verschijnen er met enige regelmaat live albums van Neil Young. Dit keer gaat het om een soloconcert uit januari 1971 opgenomen in het Shakespeare Theatre in Stratford, Connecticut. Het concert vertoont veel overeenkomst met het al eerder in de Performance Series concert in Massey Hall, Toronto tijdens dezelfde solotour door de USA en Canada.

Het verschil tussen beide concerten is dat het concert in Stratford gefilmd is (vandaar de DVD). De setlist vertoont grote gelijkenissen, ware het niet dat het Massey Hall-concert 17 nummers bevat en ‘Young Shakespeare’ twaalf.

Een ander belangrijke reden om dit concert uit te brengen is de kwaliteit van de soundtrack. Young zegt daar zelf over: “Wat (producer) John Hanlon gedaan heeft is ongelooflijk. Hij heeft de originele opnamen bewerkt tot éen van de beste soundtracks uit mijn hele archief. Daardoor klinkt deze live-registratie nog beter en vooral intiemer dan bijvoorbeeld Massey Hall.”

En daar heeft Young absoluut gelijk in de soundtrack van ‘Young Shakespeare’ klinkt kraakhelder en het lijkt bij het beluisteren of je op de eerste rij zit.

De setlist bestaat uit songs van zijn tweede en derde soloalbums met Cowgirl in the Sand en Down by the River van ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ (1969) en met Tell Me Why, Dance, Dance, Dance en Dont Let It Bring You Down van ‘After The Gold Rush’ (1970).

Daarnaast songs die in 1972 op ‘Harvest’ zouden staan, zoals Old Man, en de medley van A Man Needs A Maid/Heart Of Gold, aangevuld met Ohio en Helpless (Crosby, Stills, Nash & Young) en Sugar Mountain.

Tracks:
01. Tell Me Why
02. Old Man
03. The Needle and the Damage Done
04. Ohio
05. Dance Dance Dance
06. Cowgirl in the Sand
07. A Man Needs A Maid/Heart of Gold medley
08. Journey Through The Past
09. Don’t Let It Bring You Down
10. Helpless
11. Down By The River
12. Sugar Mountain

Hits: 34