Recensie: Muddy Waters – The Montreux Years

 

Muddy-Waters-The-Montreux-Years

Muddy Waters – The Montreux Years
Format: CD – LP – Digital / Label: BMG
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een parel toegevoegd aan de live discografie van een legende

Nieuw live materiaal van Muddy “Mississippi “ Waters is altijd een reden om met goede zin en gespitste oren eens rustig te gaan zitten, mocht goede zin er bij aanvang nog niet zijn….maak je geen zorgen want die komt tijdens het horen van ‘The Montreux Years’ vanzelf.

In de jaren zeventig verzorgde Muddy tot driemaal toe een optreden op het legendarische Montreux Festival en uit die optredens is een selectie gemaakt voor deze uitgave, de liefhebbers onder ons zullen balen dat we hier niet drie complete concerten krijgen maar we zullen ons bedruipen met hetgeen we krijgen en stilletjes hopen op uitgebreidere releases in de toekomst.

De nummers die gekozen zijn voor deze registratie vormen een uitstekende bloemlezing van Muddy’s indrukwekkende repertoire en worden uitgevoerd met een speels gemak en de klasse spat er van af. De Blues zoals Muddy het graag speelde was lang niet zo eenvoudig als dat het op het podium van Montreux klinkt en dat maakt hem toch een van de allergrootste bluesmannen die we gekend hebben…”The Father of Chicago Blues”.

Er zijn genoeg prachtige anekdotes die ronde doen over Muddy Waters waaronder een over het eerste bezoek van Keith Richards aan Chess Records waar hij Muddy aantrof die op een trap de boel aan het schilderen was en ook de “roadmovie” Rolling Hotel over de tour met Clapton door het Verenigd Koninkrijk is warm aan te bevelen.

Met ‘The Montreux Years’ is er een parel toegevoegd aan de live discografie van een legende die toch velen van ons , nooit live hebben mogen aanschouwen.

We krijgen allemaal wel eens te maken met mensen die de blues niet snappen en die vervallen in  cliches , deze live registratie is de masterclass in blues die ze hopelijk laat ervaren wat wij al lang weten…

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Muddy_Waters