Molchat Doma – Monument
Format: CD – LP – Digital / Label: Sacred Bones
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

In de Volkskrant van 16 februari stond een artikel over het Boezloedzja monument in Bulgarije, ooit gebouwd als praalstuk van het communistisch bewind. Maar sinds 1989 meer een bewijsstuk van het totalitaire karakter van een dergelijk politiek systeem.

Dat op de albumhoes van de Belarussische band Molchat Doma, een zelfde bouwwerk van beton opduikt is natuurlijk geen toeval. Belarus was  vroeger immers een deelrepubliek van de Sovjet Unie. Beide betonnen kolossen zijn daarmee een symbool van de geschiedenis van beide landen uit de vorige eeuw. Met het verschil dat Belarus niet dezelfde stap voorwaarts heeft gezet zoals die andere voormalige communistische landen. De band zegt geïnspireerd te worden door de new wave bands uit de laatste jaren van de Sovjet Unie. Immers ook een tijd van maatschappelijke roering en vastgelopen politieke systemen.

De donkere postpunk van elektronica en staccato gitaren doet denken aan de jaren tachtig. Als een Slavische tegenhanger van Joy Divison is ‘Monument’ een doemsdag disco van galm en naargeestigheid. Zeer dansbaar, opzwepend maar niet vrolijk of eufoor.

In de context van de verschillende crisissen zoals de pandemie en de maandenlange protesten in Belarus, na de vervalste verkiezingen, is het album de zwart gestemde soundtrack waarmee de luisteraar even niet kan ontsnappen aan het besef van de wereld om hem heen. Niet dat er in de teksten een politiek statement wordt gemaakt maar de bedrukkende sfeer voelt als de verbeelding van de onrust en repressie in het land. De onzichtbare vijand van Covid-19 die overal ter wereld toeslaat maakt de sfeer nog net iets meer paranoïde.   

Ironisch dat het juist de pandemie is die het album heeft voortgebracht. De geplande tournee werd geannuleerd. De plotselinge vrije tijd werd gebruikt om nieuwe liedjes te schrijven. Een positieve ontwikkeling in een verder duistere situatie.  

Tracklist:
01. Utonut
02. Obrechen
03. Discoteque
04. Ne Smeshno
05. Otveta Net
06. Zvedzdy
07. Udalil Tvoy Nomer
08. Leningradsky Blues
09. Lubit I Vypolnyat

• Egor Shkutko – zang
• Roman Komogortsev – gitaar, toetsen, drum machine
• Pavel Kozlov – basgitaar, toetsen

Website: Molchat Doma

Hits: 5