Recensie: Mike Nagoda – Outside Of The Box

 

Mike Nagoda - Outside Of The Box

Mike Nagoda – Outside Of The Box
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het verhaal van de Canadese gitarist Mike Nagoda, uit Toronto, is een bijzonder verhaal. Hij werd namelijk geboren met de ziekte Cerebrale Parese. Een aandoening waarbij je je spieren, ten gevolge van een hersenbeschadiging, niet kunt aansturen.

Mike wilde dolgraag de gitaar bespelen maar dat was schier onmogelijk door deze aandoening. Totdat Mike de Canadese bluesartiest Brian Cober tegenkwam die hem de zogenaamde “double slidegitaar techniek” aanleerde.

Hierdoor kon Mike lekker los gaan op de slidegitaar en hij deed dat dermate overtuigend dat hij al snel de Toronto Blues Society Talent Search won (2020).

Mike noemt zijn muziek “queer electric blues” en dat heeft te maken met het feit dat Mike er openhartig voor uit kwam homoseksueel te zijn.

Nu is er dus zijn album ‘Outside Of The Box’, geproduceerd door Chris Birkett (van o.a. Sinead O’Connor en Buffy Sainte-Marie faam). Mike wordt begeleid door zijn Spectrum Blues Band, Peter Johnston (gitaar), Anthony D’Allessandro (piano), D’Arcy Cain (bas) en Jeremy Ronson (drums, percussie).

‘Outside Of The Box’ is een zeer aanvaardbaar album geworden waarop Mike’s vlammende slidespel prima tot zijn recht komt.

Zoals in de loom pompende shuffle He’s My Man met een openhartige Mike en zijn branderige slide. Helaas is zijn zang niet zijn sterkste punt. Zijn stemgeluid is namelijk nogal krampachtig en bij vlagen schreeuwerig. Dat neemt echter niet weg dat er een aantal lekkere nummers op het album staat.

Kingdom Of Heaven is een sompige rocker met een woest scheurende slidegitaar en donderende drums. Het broeierige funky P.R.I.D.E. gaat richting het funky geluid van Danny Adler. Mike slaat hier aan het rappen. Ook het luie Here To Stay klinkt lekker funky met Mike’s schrapende gitaar.

In het ontspannen O, Maximus! gaat Mike op een licht jazzy wijze op de J.J. Cale toer en in Conquistador zit een jazzy latin geluid waardoor je al snel uitkomt bij de band War. Het nummer is een eerbetoon aan Tito Puente. Outside The Box is een krachtige bluesrocker met een behoorlijk hoog Johnny Winter gehalte.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd van de kwaliteiten van Mike Nagoda. Van zijn gitaarspel en persoonlijke kracht echter wel! Ik zou het album,als ik jou was, toch maar eens gaan beluisteren….

Website: https://mikenagoda.bandzoogle.com/home

Mike Nagoda - Outside Of The Box-back