Micke & Lefty feat. Chef – Let The Fire Lead
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Continetal Record Services
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het feit, dat je waarschijnlijk nog nooit van het Finse trio Micke & Lefty feat. Chef hebt gehoord is op zich niet zo verwonderlijk. Het heeft namelijk tien jaar geduurd voordat dit derde album hun tweede album heeft opgevolgd.

We hebben hier te maken met een hoofdzakelijk akoestisch opererend trio dat bestaat uit Micke Bjorklof (zang, drums, percussie, harmonica), Lefty Leppänen (zang, gitaar, banjo, mandoline, National Resonator gitaar) en Chef Kinimäki (bas, gitaar, zang). Dit trio wordt regelmatig als “akoestisch power trio” omschreven en daar sluit ik mij helemaal bij aan.

Dit album staat namelijk vol met zeer energieke akoestische blues, hier en daar afgewisseld door wat rustigere maar altijd broeierige nummers.

De bedoeling van het trio is om een positieve energie uit te stralen en ook dat is ze op dit album gelukt!

Ze stampen er gelijk op los met een cover van het Willie Dixon nummer Tell That Woman. Een cover met een opgewekt geluid, dat na een zinderend gitaar intro onder aanvoering van de kickdrums van Micke zeer energiek en lekker rauw klinkt.
Daarna volgt de ingetogen Roots ballad Always Something Good met een intiem geluid a la Gordon Lightfoot met een zacht huilende lapsteel en sprankelende akoestische gitaar.
Big Bill Broonzy’s Big Bill Blues is omgetoverd tot een lome funky blues met groovende drums van Micke en Lefty op de banjo, mandoline en National Resonator. De drums van Micke pompen Smalltown Baby op gang. Een smerig hoekig funky nummer dat uitnodigt tot meebrullen.
Chef legt een funky basis neer met zijn bas voor Let The Fire Lead. Een sprankelend folky nummer waarin ik meer dan eens het geluid van McGuiness-Flint (“When I’m Dead And Gone”) terughoorde.
In de broeierige ballad The One is het mystieke bluesgeluid van Peter Green’s Fleetwood Mac terug te vinden. In Gotta See My Church gaat het trio weer op de loom pompende funky toer. Een nummer waarin (uiteraard) een gospelsfeer hangt.
Het als een onstopbare trein swingende You Gorgeous You is heerlijk pompend met Micke al pompend op de harmonica en met gastgitarist Sami Silén.
No Stuff Is Good Enough begint lekker smerig raggend en gaat over in een loom ontspannen nummer met lichte countrytrekjes. De 75-jarige gastzanger Eero Raittinen is met zijn zeer doorleefde stemgeluid te horen in de cover van Robert Johnson’s I’m A Steady Rollin’ Man. De intieme ballad I Got To Tell You, met prima meerstemmige zang, sluit dit ontzettend lekkere akoestische album af.

Een album dat zeer in de smaak zal vallen bij elke bluesliefhebber.

Tracklist:
01. Tell That Woman
02. Always Something Good
03. Big Bill Blues
04. Smalltown Baby
05. Let The Fire Lead
06. The One
07. Gotta See My Church
08. You Gorgeous You
09. No Stuff Is Good Enuff
10. Rock ‘n’ Bowl
11. I’m A Steady Rollin’ Man
12. I Got To Tell You

Website:Micke & Lefty