Recensie: Mick Pini – Backtrack

 

Mick Pini - Backtrack

Mick Pini – Backtrack
Format: CD / Label: Audio 54 Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een prima overzichtsalbum

De Britse bluesgitarist Mick Pini (ook bekend als Mick “Wildman” Pini) uit Leicester is al 50 jaar actief in de muziekbusiness. Om dit heugelijke feit te vieren is er nu een album uitgebracht waarop Mick, samen met producer Craig Marshall, een aantal nummers, die opnieuw geremixed zijn, uit zijn uitgebreide oeuvre laat horen.

Even een hele korte geschiedenis van Mick. Hij werd in de 80’er jaren ontdekt door de befaamde producer Mike Vernon en nam ook op met mensen als Jimmy Carl Black, Roy Estrada en Adrian Byron Burns.

Dit overzichtsalbum toont de veelzijdigheid van Mick Pini aan. Uiteraard speelt de blues daar een grote rol in.

De opener, Jumping Blues, is een ontspannen, lui pompende shuffle met Mick’s venijnig priemende gitaar en warm stuwende blazers.

Blues For Peter Green is een instrumental, die in de beste Peter Green traditie galmend en mystiek wordt gebracht. De rauw gierende slidegitaar van Mick speelt een belangrijke rol in de bonkende garageblues Blues Is Cheap. Een lekker smerig nummer! In You Know I Can gaat Mick op de hoekig groovende funktoer waarin zijn hard snijdende gitaarwerk prima past.

Naast de blues komt ook de jazz een aantal keren voorbij, zoals in het warme Shadows, dat drijft op een lome basgitaar en Mick’s zoemende gitaar. Ook Slow Hands klinkt jazzy waarin Mick’s gevoelige bluesgitaar zij aan zij te horen is met een Miles Davis-achtige trompet.

Got It Bad is een romig soulblues nummer en in het lome Into The Distance duiken Santana invloeden op. Het geluid van John Mayall is duidelijk aanwezig in het piano-gitaar duet Snowy Wood.

Mick’s jubileumalbum wordt donker afgesloten met Wasteland waarin stemmige donkere strijkers te horen zijn naast Mick’s desolate akoestische gitaar.

Dit overzichtsalbum is een prima introductie voor de mensen die Mick Pini nog niet kenden!

Tracklist:
01. Jumping Blues
02. Blues For Peter Green
03. Shadows
04. Blues Is Cheap
05. You Know I Can
06. Into The Distance
07. Standing In The Rain
08. Slow Hands
09. Got It Bad
10. Snowy Wood
11. One Glass Of Water
12. Wasteland

Website: https://www.mickpini.com/