Recensie: Matt Patershuk – An Honest Effort

 

Matt Patershuk - An Honest Effort

Matt Patershuk – An Honest Effort
Format: CD – Digital / Label: Black Hen Music
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Deze Canadese singer-songwriter is een autodidact, een ware ambachtsman; naar eigen zeggen niet bovenmatig getalenteerd, maar met hard werken komt hij een eind. Hij mag wat mij betreft wat minder bescheiden zijn, want de vijf albums die hij tot op heden heeft uitgebracht zijn zeer beluisterbaar met strakke liedjes, uitgekiende begeleiding en een prettige, gedreven stem, die her en der doet denken aan Jeffrey Foucault.

Hij kiest op dit nieuwe album voor een vrij sobere aanpak, rechttoe, rechtaan, zonder veel opsmuk, hoewel  gastmuzikant Fats Kaplin heel mooie dingen doet op allerlei snaren en mondharmonica. Ook producer Steve Dawson kleurt de liedjes fraai in met subtiel snarenspel. Maar altijd in dienst van het liedje. De stem van zangeres Keri Latimer is heel mooi complementair aan het wat aardse stemgeluid van Patershuk. De wat sombere liedjes liggen prettig in het gehoor met lekker voortkabbelende melodielijnen.

Tevens heeft Matt Patershuk echt wel wat te vertellen. Zijn liedjes zijn  portretten van hoofdpersonen van wie een echte inspanning wordt gevraagd, helaas veelal met weinig succes.
De albumtitel verwijst dan ook zowel naar zijn eigen inspanning bij het maken van dit album als naar die van zijn hoofdpersonen.

In het cd-boekje is, behalve de teksten, ook  over ieder liedje uitleg bijgevoegd, zodat je als luisteraar nog meer meeleeft; daarin ligt de grootste kracht van deze plaat, Matt’s vermogen om je binnen te trekken in de liedjes.

De eerste drie liedjes zijn exemplarisch; de opener Johanna is n trage shuffle met een stemmige elektrische gitaar. Na het trieste verhaal van het circuspaard Jupiter wordt in het trage Sunny de eenzaamheid bijzonder fraai verklankt door het mondharmonicaspel van Fats Kaplin.

Het vierde nummer Turn The Radio Up is iets lichtvoetiger hoewel de thematiek somber blijft; Fats Kaplin en Steve Dawson leven zich uit op de snaren waarbij met name laatstgenoemde veel emotie weergeeft op zijn elektrische gitaar. Na het gedragen Afraid To Speak Her Name volgt het huppelende 1.3 Miles, gedragen door een olijke banjo van Fats Kaplin en mooie harmonieën van Keri Latimer.

De overige nummers zijn meeslepende, vrij sombere portretten , waarbij zelfs een ode aan het nieuwe gebit van Shane MacGowan niet voor vrolijkheid zorgt.

‘An Honest Effort’ is een mooi, liefdevol en wat somber album, waar de oprechtheid vanaf druipt; poging geslaagd Matt!

Tracks:
01. Johanna
02. Jupiter the Flying Horse
03. Sunny
04. Turn the Radio Up
05. Afraid to Speak Her Name
06. 1.3 Miles
07. Stay With Me
08. The 2nd Law of Thermodynamics
09. Clever Hans
10. Shane MacGowan
11. Upright

All songs by Matt Patershuk

Website: https://www.mattpatershuk.com/

Matt Patershuk
photo by Violet Patershuk