Luke Elliot – The Big Wind
Format: CD – Digital – wit Vinyl (12 juni 2020) / Label: Impress Records
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Groots opgezet, meeslepend, ruim voorzien van strings en harmony vocals: zo barst All On Board, het openingsnummer op The Big Wind’, het tweede album van Luke Elliot (New Jersey) los.

Die dik aangezette aanpak duurt het hele album voort en is in die zin dus een signature, de muzikale handtekening van Elliot. Artiesten die doorklinken in zijn album zijn Marc Almond, Mark Hollis, Jaques Brel, Tom Waits, Royal Wood, Lou Reed (in zijn ‘rustige’ periode) en Nick Cave. In de verte misschien zelfs Morphine.
Klankkleur van de stem van Elliot komt in de buurt van die van Ian Matthews. Muziekstijl: zéér verzorgd, met fraaie arrangementen en instrumentatie. Elliot manifesteert zich als een donker klinkende, pathetische en soms getormenteerde crooner. Hier en daar ook melancholiek. Zijn muziek en zijn presentatie (onberispelijk gekleed) zijn tot in de puntjes verzorgd. De meeste nummers zijn slowtempo, fors aangezette pianoballades.

Ondanks het feit dat de muziek boordevol geluid zit, klinkt het album buitengewoon transparant. Knap gedaan, dus. Elliot schrijft poëtische teksten, meestal over problemen, probleempjes, hersenspinsels. Het meest overtuigend is hij als hij zijn muziek kleiner maakt (Whatever You Find). Vrolijk wordt het bijna nergens.

Luke Elliot is en blijft op zijn tweede album een serieuze muzikant, die muzikaal en inhoudelijk heel wat te melden heeft. Voorwaarde is dat de niet lichtvoetige toon van The Big Wind’ je kan bekoren. Als dat het geval is, heb je een puik album te pakken van een artiest over wie ik ergens las: ‘Singer-songwriter Luke Elliot has since the release of his debut album become known for his mesmerizing live performances, solid songwriting skills and his beautifully, classy and down to earth songs’.

Wat de titel betreft: The Big Wind’ verwijst naar een beroemde en beruchte storm die Ierland in 1839 teisterde. Dat waren turbulente tijden en Elliot kan daar wel wat mee.

Tracks:
01. All On Board
02. Everybody’s Waiting For You
03. The Big Wind
04. Carolyn
05. If You Ask Me To
06. Paradise
07. I Never End Up Where I’m Supposed To Be
08. Whatever You Find
09. Somebody’s Man
10. Fifteen Tons

Website: Luke Elliot