Lou Reed – Live at Alice Tully Hall
Format: CD – LP / Label: Legacy
Release: 2020

Tekst: John Buis

Door de jaren heen zagen aardig wat live albums van Lou Reed het daglicht, zowel officiële releases als bootlegs. In de laatste categorie valt ook ‘Live at Alice Tully Hall’. In 1998 verscheen dit album al als bootleg onder de titel ‘The Phantom Of Rock’. Ook verscheen het nog onder enkele andere titels, voordat de opnames in 2016 onder de title ‘Alice Tully Hall’ op cd verscheen.

Ter ere van Record Store Day verschijnt het album nu voor het eerst op vinyl. Het belang van deze release moet vooral in een historisch perspectief worden geplaatst.

Het optreden in Alice Tully Hall in januari 1973 was onderdeel van de Transformer tour en was het eerste solo optreden van Reed in z’n hometown New York. Het gespeelde materiaal is, logischerwijs, afkomstig van z’n eerste twee solo albums, aangevuld met een aantal klassiekers van de Velvet Underground.

Op de setlist is niet al te veel af te dingen, al hadden nummers als Wagon Wheel, Walk It And Talk It en I ‘m So Free gerust achterwege kunnen blijven. De uitvoering had wat minder slordig gemogen. Reed komt hier en daar ongeïnspireerd over en zit er vocaal ook een aantal malen flink naast (White Light/White Head, New age). De middelmatigheid van begeleidingsband The Tots weet het optreden ook niet naar een hoger plan te brengen. De band klinkt, net als Reed, rammelend, ongepolijst, zoekende naar de juiste vorm. Momenten van bevlogenheid zijn schaars (Heroin en Sister Ray).

Met een andere band en een ander, gepolijster, strakker en heavier, geluid leverde Reed nog geen jaar later z’n definitieve live album af: ‘Rock ‘n Roll Animal’.

Voornamelijk interessant voor de die-hard Lou Reed fan.

Tracklist:
01. White Light/White Heat
02. Wagon Wheel
03. I’m Waiting For the Man
04. Walk and Talk It
05. Sweet Jane
06. New Age
07. Vicious
08. I Can’t Stand It
09. Satellite of Love
10. Heroin
11. I’m So Free
12. Walk On the Wild Side
13. Rock & Roll
14. Sister Ray

Hits: 30