Recensie: Lonnie Mack – Sa-Ba-Hoola! – Two Sides Of Lonnie Mack

 

Lonnie Mack - Sa-Ba-Hoola! Two Sides Of Lonnie Mack

Lonnie Mack – Sa-Ba-Hoola! Two Sides Of Lonnie Mack
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ace Records
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

Lonnie Mack (1941 – 2016) is een zanger/gitarist uit Memphis, Tennessee, die ogenschijnlijk een kleine rol heeft gespeeld in de (blues)rockgeschiedenis. Maar als beginnend artiest maakte deze Lonnie Mack voor het kleine Fraternity Records uit Cincinnati in 1963 een album (‘The Wham Of That Memphis Man’), dat vooral later wordt aangemerkt als het eerste ‘guitar hero’ album in de rockgeschiedenis.

En net toen Lonnie Mack de vruchten wilde plukken van het succes van dat album werden de Verenigde Staten overspoeld door de British Invasion met de Beatles voorop. Naar de soulrock van Mack werd toen subiet niet meer geluisterd. Tussen 1968 en 1971 maakte hij nog drie albums voor Elektra Records, die nauwelijks opvielen en tussen 1985 en 1990 was hij ineens terug met twee puike en succesvolle bluesrock albums (‘Strike Like Lightning’ uit 1985 en ‘Lonnie Mack Live! Attack Of the Killer V’ uit 1990). Het waren zijn laatste twee recordings. Tot 2004 bleef Lonnie Mack optreden.

Toch is de invloed van Lonnie Mack op de bluesrock geschiedenis groot geweest. Voor Fraternity Records, waar hij aanvankelijk aan de slag ging als sessiegitarist, nam hij min of meer per ongeluk twee hitsingles op: Wham! en Memphis, beide nummers staan ook op dit album. Memphis was een instrumentale bewerking van Chuck Berry’s Memphis, Tennessee. Veel jonge (rock)gitaristen in de VS, waaronder ene Duane Allman, hoorden de hitsingle Memphis op de radio. “It was the best guitar playing I ever heard. All guitar players were saying: How can anyone play so good! From that moment on Lonnie Mack was the new standard.”

De nummers uit die tijd zijn het best te beschrijven als Memphis style soul, zo’n beetje als Booker T & The MG’s, maar dan met bluesy gitaarsolo’s. Vooral in Memphis en in Tension Pt. 1 is goed te horen aan wie al die guitar heroes uit de zeventiger jaren schatplichtig zijn.

Het tweede deel van deze compilatie bestaat uit songs waar we Lonnie Mack ook vocaal kunnen bewonderen. Nummers die daardoor wat gedateerder klinken dan de instrumentale nummers. Mack was als zanger destijds nog vooral een blue-eyed soulzanger, die soms Elvis en Jim Reeves naar de kroon steekt, maar ook in die nummers is daar altijd weer die heel herkenbare bluesgitaar, die een voorbeeld was voor zoveel grote (blues)rock gitaristen.

Lonnie Mack mag een zanger/gitarist zijn uit de marge van de bluesrock, op deze recordings is te horen hoe groot zijn invloed is geweest op de ontwikkeling van de (blues) rock in de zeventiger jaren en daarna.  

Tracks:
01. SA-Ba-Hoola
02. Lonnie on the Move (For Kicks) (Turn on Your Lovelight)
03. Wham!
04. Memphis
05. Omaha
06. Honky Tonk ’65
07. Tension, Pt. 1
08. Oh, I Apologize
09. Save Your Money
10. Baby, What’s Wrong
11. Where There’s a Will (There’s a Way)
12. I’ll Keep You Happy
13. No More Pain
14. I’ve Had It

Hits: 7