Ledfoot & Ronni Le Tekrø – A Death Divine
Format: CD – Digital / Label: PIAS Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Soms kan een onverwachte samenwerking tussen muzikanten uit zeer uiteenlopende muzikale terreinen leiden tot een heel aangenaam resultaat.

Dat is hier het geval bij de samenwerking tussen de Amerikaanse dark blues singer-songwriter Ledfoot en de Noorse gitarist Ronni Le Tekrø, die bekend is als lid van stadionrockers T.N.T. en zijn werk met o.a. Jorn Lande, Mads Eriksen en Terje Rypdal.

De twee kennen elkaar van de tijd dat ze samenwerkten aan het Ledfoot album ‘Damned’ in 2009. Vanaf dat moment waren de twee bevriend.

De vraag op dit album is of de twee zeer uiteenlopende muziekstijlen, dark blues en stadionrock, wel bij elkaar passen. Die vraag schuif ik gelijk terzijde want het duo heeft op dit album gekozen voor een ingetogen, donkere, aanpak met veelal acoestich gitaarwerk.

Het album opent intiem met de zacht tokkelende twaalfsnarige gitaar van Ledfoot in Cold Lonely Night waar zich al snel een slidegitaar en stompbox bij voegen. Een zalvend, rustgevend nummer met schurende elektrische gitaarklanken van Ronni.
In This Town zitten, naast donkere singer-songwriter invloeden ook wat Gothic Cure invloeden. Ledfoot’s doorleefde zang wordt hier bijgestaan door hemelse achtergrondzang en Ronni’s snijdende gitaar. Over het donkere High Time hangt een “A Forest” (Cure) sfeertje terwijl de zanglijn enigszins aan “All Along The Watchtower” doet denken.
A Death Divine gaat met zijn broeierige schurende gitaarwerk meer de rockhoek in met een stevig zwiepend refrein. Onverwachts gaat A Part Of Me de ontspannen melodieuze kant van een Chris Rea of Christopher Cross (“Sailing”) op. Het zacht bonkende, bluesy Shut Up barst halverwege ineens op volle rock kracht los.
Met Imperfect World keert het duo terug naar het donkere geluid met emotionele gekwelde zang . Ook hier slaat het nummer halverwege om baar een snijdend Gothic bluesnummer met een hoofdrol voor de gierende gitaar van Ronni.
De afsluiter Open Door is een goed voorbeeld van een Gothic bluesnummer. Traag, broeierig en vooral donker.

Ik ben blij verrast door deze samenwerking van Ledfoot en Ronni Le Tekrø!

Tracklist:
01. Cold Lonely Night
02. This Town
03. High Time
04. A Death Divine
05. A Part Of Me
06. Shut Up
07. Imperfect World
08. Open Door

Website: Ledfoot