Recensie: King Of The World – Royal Ten

 

King Of The World - Royal Ten

King Of The World – Royal Ten
Format: CD – LP / Label: Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Danny van den Deijssel

“Mannen volgend jaar bestaat de band 10 jaar, daar moeten we wat mee doen hoor.” Zo zou het zo maar gegaan kunnen zijn toen de band op enig moment weer bij elkaar kon komen. Maar ja wat doe je als je niet weet of je überhaupt weer mag optreden. Natuurlijk dan ga je als rasechte bluesband gewoon nieuwe nummers schrijven.

Inmiddels schrijven we 2022 en half februari komt de vijfde studioplaat van King of The World uit. De eerste plaat in de huidige bezetting nadat Fokke de Jong de band verliet om zich te richten op de tournee van Johan Derksen. De band vond een meer dan waardig vervanger in Marlon Pichel.

De band trapt af met Pressure. Maar om eerlijk te zijn is er van eventuele druk niks te merken. Sterker nog dit nummer knalt gewoon recht voor zijn raap je woonkamer in met een vlijmscherpe gitaarlick. De lat wordt hiermee gelijk hoog gelegd.

In Money Talks valt gelijk het Hammond orgel van Govert van der Kolm op die het nummer op een heerlijke manier voortstuwt onder de strakke begeleiding van de bass van Ruud Weber. Natuurlijk is er plek voor een fijne Hammond solo om het nummer af te maken.

Het fijne aan een band als KOTW is dat ze geen ingewikkelde blues maken met vooral oog voor de gitaar. Ook zijn ze niet bang om zich te beperken tot alleen de blues. Juist door de toevoeging van toetsen is de weg richting soul natuurlijk snel gevonden. Mede daardoor is de  deze band zo lekker toegankelijk is voor een breed publiek De stem van Ruud leent zich hier natuurlijk ook perfect voor met dat lekkere rauwe/hese randje. Soulsearchin is een mooi voorbeeld van deze soul uitstapjes en met de fijne meerstemmigheid ligt dit nummer lekker in het gehoor.

Time to Say Bye Bye is wel weer een lekker recht toe recht aan bluesrock nummer waarin Stef Delbaere zijn gitaar lekker kan laten janken en rocken. Dit nummer wordt opgevolgd door een nummer speciaal voor alle harde werkers onder ons. Mensen die gewoon hun werk doen zonder echt in de spotlights te worden gezet. Zonder hen zou de wereld toch een beetje stil staan, Unsung Heroes.

Halverwege het album is het tijd voor een van de serieuzere nummers van dit album: Eyes of A Child. Een nummer prachtige tekst, een mooie melodie en een mooie keuze zo halverwege de plaat. Even een moment van rust en bezinning.

Daarna wordt de draad weer opgepakt met Judgement Day een lekkere bluesrocker in de kenmerkende stijl van KOTW. Een lekker lopend ritme begeleid door toetsen en gitaar. Voor Love Motel geldt eigenlijk hetzelfde. Wat me tot nu toe op de plaat eigenlijk wel opvalt zijn de drumpartijen die wat gevarieerder lijken te zijn. Marlon is ook niet voor niets een veel gevraagde sessiedrummer en je merkt dat hij ook ervaring heeft in andere genres als funk en jazz. Een hele fijne toevoeging.

Run Run Run doet qua stijl een beetje denken aan Better Luck Next Time van Cincinnati (2016). Een lekker strak uptempo nummer waarbij je toch echt niet stil kan blijven zitten. Die mag van mij zo op de live setlist.

Er wordt afgesloten met een fijne slowblues Let it Roll. Met acht minuten tevens het langste nummer van de plaat. Met ruimte voor Govert om lekker uit te pakken wat hij dan ook op een hele fijne manier doet. Zo’n orgel past gewoon heel goed bij slowblues. Op een passende manier wordt er afgesloten met een mini battle tussen Govert en Stef die wat mij betreft nog wel wat langer had mogen duren.

Met een nieuwe drummer is het altijd weer de vraag hoe de dynamiek in een band verandert en wat de invloed is op het nieuwe werk. Royal Ten is echter een plaat die de verwachtingen alleen maar bevestigd. Een heerlijke plaat die aantoont dat deze band met de jaren alleen maar beter wordt.

Op 4 februari staat er een albumpresentatie gepland in Bibelot in Dordrecht waarna de cd-tour zal volgen. Laten we hopen dat dat allemaal door kan gaan want deze band moet je gewoon live aan het werk zien met dit nieuwe materiaal.

Tracks:
01. Pressure
02. Money Talks
03. Soul Searchin
04. Someone Like You
05. Time To Say Bye Bye
06. Unsung Heroes
07. Eyes Of A Child
08. Judgement Day
09. Love Motel
10. Run Run Run
11. Let It Roll

Website: https://www.kingoftheworld.com