Kansas – The Absence Of Presence
Format: CD – LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

Halverwege de jaren zeventig maakte ik kennis met het Amerikaanse collectief Kansas. In 1975 verscheen er een dubbele verzamelelpee, getiteld ‘Rockwork’, waarop de toenmalige rockliefhebber kon kennismaken met meer en minder bekende rockacts. Kansas hoorde destijds bij de tweede groep, maar maakte op mij een onuitwisbare indruk met het heerlijke Down The Road, afkomstig van hun tweede album ‘Song For America’.

Het was de aftrap voor een tot nu toe durende verslaving aan het werk van de groep die inmiddels toe is aan hun zestiende studioalbum. Qua line-up heeft Kansas de nodige wisselingen gekend waarbij oprichter Kerry Livgren en zanger Steve Walsh geen deel meer uitmaken van de huidige samenstelling die bestaat uit originele leden Phil Ehart (drums, percussie) en gitarist Richard Williams, aangevuld met zanger Ronnie Platt, David Ragsdale (viool, gitaar), nieuwe toetsenist Tom Brisin, gitaristen Zak Rizvi en bassist Billy Greer.

photo credit: Emily Butler

Vier jaar geleden verscheen ‘The Prelude Implicit’, dat de groep terugbracht in de belangstelling en inderdaad, dat was een geweldige plaat die hoog in mijn eindejaarslijstje terecht kwam.

Dat zou ook zomaar kunnen gebeuren met ‘The Absence Of Presence’, want opnieuw presenteert het zevental een langspeler in de beste Kansas-traditie. Dat begint al meteen met het openings- en titelnummer: classic-Kansas, een opwindende compositie met een prachtige melodie maar ook met een spannend instrumentaal tussenstuk.
Het daaropvolgende Throwing Mountains is lekker heavy en schurkt voorzichtig tegen hardrock aan, met ook een hoofdrol voor Ragsdales viool. Het door Brisin gepende Memories Down The Line is een waanzinnig mooie ballad die in de uitloop wat kenmerken van ‘ons’ Kayak in zich draagt.
Ronnie Platt excelleert in tweede ballad Never en dan is het alweer tijd voor het energieke slotnummer The Song The River Sang, waarmee er – te vroeg – een eind komt aan een kleine vijftig minuten topsymfo.

Bij deze genomineerd voor de jaarlijst !

Tracklist:
01. The Absence Of Presence
02. Throwing Mountains
03. Jets Overhead
04. Propulsion 1
05. Memories Down The Line
06. Circus Of Illusion
07. Animals On The Roof
08. Never
09. The Song The River Sang

Website: Kansas