Recensie: Kacy & Clayton and Marlon Williams – Plastic Bouquet

Kacy & Clayton and Marlon Williams – Plastic Bouquet
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Deze cd van Kacy & Layton en Marlon Williams is het resultaat van de vriendschap en samenwerking tussen het Canadese duo Kacy Lee Anderson (zang, akoestische gitaar), Clayton Linthicum (elektrische en akoestische gitaar, steel gitaar, piano, orgel) en de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Marlon Williams.

Hetgeen direct opvalt aan dit album is de perfecte combinatie van de stemmen van Kacy Lee en Marlon.

Kacy Lee heeft een stem waarin de beste elementen van de zang van Emmylou Harris, Dolly Parton en Sandy Denny verstopt zitten. Een kristalheldere, krachtige en emotionele stem.

Marlon beschikt over een warme stem, die de dramatiek van Chris Isaak en Roy Orbison in zich heeft.

En die stemmen combinatie komt op dit album perfekt tot zijn recht in elf nummers, die zich in Americana en countrygebied ophouden.

Clayton Linthicum zorgt daarbij voor deels twangende en deels sprankelende gitaargeluiden en soms ook voor een doordringend huilende steelgitaar.

In het openingsnummerIsn’t It is de sirenenzang van Kacy Lee goed te horen in een nummer met zacht twangend gitaarspel. Plastic Bouquet is duidelijk meer op de country gericht.Een gemoedelijk zwierend nummer met een hoofdrol voor Kacy Lee’s krachtige hoge stemgeluid.

Het intieme Light Of Love is een psychedelisch folkie nummer dat gevolgd wordt door breekbare folkrock van Your Mind’s Walking Out. Marlon Williams zorgt met zijn croonende zang voor een Chris Isaak/Roy Orbison sfeertje in het zeer intieme twang nummer Arahura. Ook is zijn warme stemgeluid te horen in het deinende I Wonder Why.

I’m Unfamiliar is een meer poppie nummer maar dan poppy a la Nick Lowe of Dave Edmunds met een pompend Farfisa orgeltje. Kacy Lee klinkt zeer sensueel in het weldadige Last Burning Ember en de croon van Marlon mengt zich prima met de haast Sandy Denny-achtige zang van Kacy Lee in I’m Gonna Break It.

Na de duetten van Emmylou Harris met Gram Parsons is dit album een zeer zekere aanrader voor de liefhebbers van het betere vocale Americana werk.

Tracklist:
01. Isn’t It
02. Plastic Bouquet
03. Light Of Love
04. Your Mind’s Walking Out
05. Arahura
06. I’m Unfamiliar
07. I Wonder Why
08. Old Fashioned Man
09. I’m Gonna Break It
10. Last Burning Ember
11. Devil’s Daughter