Josh Teskey & Ash Grunwald – Push The Blues Away
Format: CD – Vinyl / Label: Ivy League Records
Release: 2020

Tekst: Bert van Kessel

Het leek klip en klaar. De bluesplaat van het jaar werd gemaakt door Kai Strauss met zijn ‘In My Prime’. Maar op het scheiden van de markt zijn hier twee jonge Australiërs die hem naar de kroon steken: of deze samenwerking tussen soulzanger Josh Teskey (van de gelijknamige Brothers) en bluesgitarist Ash Grunwald daarin slaagt moet iedereen maar voor zichzelf bepalen, maar wanneer de Australische versie van Gary Clark Jr. en de kleinzoon van Otis Redding de handen ineen slaan, komt daar een fantastisch product uit.

Het idee om samen een bluesplaat te maken ontstond bij toeval. Tussen de opnamen door van een Teskey Brothers videoclip zaten de heren wat te jammen op The Sky is Crying tot groot  enthousiasme van iedereen dit het hoorde, en het idee voor een pure akoestische bluesplaat zonder toeters of bellen was geboren.

De acht tracks voor ‘Push The Blues Away’ werden live in de studio opgenomen, waarbij spontaniteit en improvisatie centraal stonden.
De basisideeën voor zes nummers werden aangedragen door of Grunwald of Teskey, met daarnaast covers  van het eerdergenoemde ‘The Sky Is Crying’ van Elmore James en  ‘Preachin’ Blues’ van Robert Johnson.

Het is een donker,onheilspellend album geworden, vol dreigende Mississippi-blues; de pijn van de katoenplantages is bijna voelbaar. Er zijn vooral percussieve ritmes, de slidegitaar jankt en de mondharmonica huilt mee. En altijd is daar die geweldige stem van Josh Teskey.

Tracks:
01. Low Down Dog
02. Hungry Heart
03. Thinking ‘Bout Myself
04. Push the Blues Away
05. It Rained
06. Something with Feel
07. Preachin’ Blues
08. The Sky Is Crying

Website: Josh Teskey & Ash Grunwald