Jose Ramirez – Here I Come
Format: CD / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je het in 2020 tot de tweede plaats weet te schoppen op de International Blues Challenge zal het niet als een verrassing komen, dat je debuutalbum behoorlijk indruk weet te maken.

Dat is dan ook het geval bij zanger-gitarist Jose Ramirez uit Costa Rica. Hij heeft een debuut uitgebracht waarop hij op een perfecte wijze de blues aan de soul koppelt. Bijgestaan door topmuzikanten als Anson Funderburgh (gitaar en tevens producer), Jim Pugh (piano, orgel), Wes Starr (drums) en Nate Rowe (bas).

Vooral Jim Pugh is zeer dominant aanwezig, op een prima wijze overigens! Zijn gierende en soms ook intieme orgel duikt vaak op en ook is hij rockend op de piano te horen.
Dat de soulmuziek een grote rol op dit album speelt is niet echt verrassend aangezien Jose vocaal geïnspireerd werd door zangers als Ray Charles, Al Green en Teddy Pendergrass(!). Qua gitaarspel zijn vooral B.B. King en Buddy Guy van grote invloed op hem geweest en ook dat is te horen in zijn venijnige priemende spel.

Het album opent met de loom pompende shuffle Here I Come. Hier is gelijk de soepel swingende piano van Jim Pugh goed te horen naast de priemende gitaar van Jose.
I Miss You Baby is een zijdezachte slowblues met de zachte klanken van de Texas Horns. Jim Pugh is wederom dominant aanwezig, dit keer met rollende pianolicks. Jose bewijst ook als warm vibrerende jazzgitarist zijn klasse.
Gasoline And Matches is een luie funky soulblues waarin het stuwende Ray Charles geluid duidelijk aanwezig is. Anson Funderburgh laat hier een schurende, priemende gitaarsolo horen. Ook Goodbye Letter is een soulblues waarin de gitaar van Jose de hoofdrol deelt met het sprankelende pianospel van Jim Pugh.
Zowel One Woman Man als het luchtig swingende The Way You Make Me Feel zitten in de Hi-achtige soulhoek. Vervolgens is Three Years een broeierig pompende shuffle met bijtend gitaarspel en het romige orgel van Jim Pugh.
As You Can See is een heerlijk intieme soulballad waarin de Texas Horns weer voor soulvolle ondersteuning zorgen. Waiting For Your Call opent met gospel-achtige orgelklanken en gaat als een luchtig swingend soulblues nummer verder.
Na de ontstpannen funky grooves van Traveling Riverside Blues sluit Jose zijn debuut af met de onstpannen shuffle Stop Teasing Me, dat opgesierd wordt door zijn bijtende gitaar en het onweerstaanbaar pompende souljazz orgel van Jim Pugh.

Jose Ramirez maakt met dit debuutalbum een uitstekende eerste indruk!

Tracklist:
01. Here I Come
02. I Miss You Baby
03. Gasoline And Matches
04. One Woman Man
05. Goodbye Letter
06. The Way You Make Me Feel
07. Three Years
08. As You Can See
09. Waiting For Your Call
10. Traveling Riverside Blues
11. Stop Teasing Me

Website: Jose Ramirez