Joos TVD – Doesn’t Ring A Bell
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is een jaarlijks ritueel. Joos TVD levert weer een album af. Dit keer voor de zestiende keer! En nog steeds is Joos TVD geen gevestigde naam in de Nederlandse popmuziek. Ik blijf echter volhouden om hem onder jullie aandacht te brengen.

Het gaat hier om singer-songwriter Joost van Dinther, ook wel bekend als the Vanished Dutchman.

Hij heeft in de Britse artiest Tom Robinson (bekend van 2-4-6-8 Motorway) in elk geval een fan want Robinson speelde een aantal Joos nummer in zijn radioprogramma op BBC6.

Een kenmerk van de muziek van Joos is het avontuur dat doorklinkt in zijn muziek waarin allerlei muzikale voorbeelden van Joos opduiken.

Op zijn nieuwe album heeft Joos overduidelijk de zomer in zijn bol want in vrijwel alle nummers zit een loom, zonnig geluid waarin ik het geluid van Kevin Ayers heel vaak tegenkwam.

Gelijk in het openingsnummer The Heavy Donut Discount Blues zit je al in de Cariben, heupwiegend met een cocktail in je hand, al mijmerend over een zware donut. Joos klinkt hier als onze eigen Kid Creole. De cocktailsfeer blijft hangen in Flower Power Festival, een zwoel deinend nummer met een flink Kevin Ayers gehalte, hetgeen niet zo vreemd is aangezien Ayers ook wel van een “Caribean Moon” hield.
In When U Go Rong verplaatst Joos zich naar een intiem Spaans dorpje om daar a la Kevin Ayers/ J.J. Cale een loom nummer op ons los te laten. Een nummer, dat zo lekker is dat je ervan gaat spinnen. Het warm deinende Do It Without Love doet terugdenken aan het vroege werk van Todd Rundgren én Fay Lovsky met dartelend toetsenwerk.
Smart heeft vervolgens een funky 80’s wavegeluid a la Orange Juice met een heerlijk groovende funky bas en een plots opduikende scheurgitaar.
Daarna gaat Joos op de zwoele heupwieg toer met het haast bossa nova-achtige And Again. Met Midnight Cowgirl is het tijd voor een slijper. Een instrumentaal nummer, dat klinkt als een luie mix van nachtclubjazz en “Don’t Cry For Me Argentina”.
Het blijft romantisch in de breekbare romantische ballad Cold met een fraai tokkelende akoestische gitaar, die een waar After Eight sfeertje oproept. En Joos blijft het maar koud houden.
De funkbas keert weer terug in Get Your Facts Straight. Funky als Heaven 17 of Talking Heads. Ook U Save Lies funkt maar dan meer op een sprankelende hoekige wijze.
Na de zwierig zwevende instrumentale ballad To An Inchworm met zijn weemoedig huilende synthesizer sluit Joos het album af met de absurde ragtime van Over My Very Dead Like. En ik heb het woordgrapje door, Joos. Over mijn lijk….

Joos TVD flikt het hem wederom om met een album op de proppen te komen dat vol staat met allerlei muzikale avonturen.

Ik roep nogmaals iedereen op om dit album eens te gaan proberen!

Tracklist:
01. The Heavy Donut Discount Blues
02. Flower Power Festival
03. When U Go Rong
04. Do It Without Love
05. Smart
06. And Again
07. Midnight Cowgirl
08. Cold
09. Get Your Fact Straight
10. U Save Lives
11. To An Inchworm
12. Over My Very Dead Like

Website: Joos TVD