Recensie: Jonathon Long – Parables Of A Southern Man

 

Jonathon Long - Parables of a Southern Man 1

Jonathon Long – Parables Of A Southern Man
Format: CD / Label: Wild Heart Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Een soulvol bluesrock album

Zanger-gitarist Jonathon Long uit Baton Rouge verraste in 2018 met zijn debuutalbum ‘Jonathon Long’ en zijn tweede album, ‘Parables of A Southern Man’ blijkt een zeer prettige opvolger te zijn.

Jonathon heeft een voorliefde voor 60’s en 70’s bluesrock acts als Canned Heat, Ten Years After en Savoy Brown. Hetgeen mij opvalt op dit, door Samantha Fish geproduceerde, album zijn de invloeden vanuit de Southern Rock hoek.

Zo moet je bij de opener Madison Square Garden gelijk aan the Allman Brothers Band denken door het country getinte rock geluid, de krachtige stem van Jonathon en het huilende gitaarwerk.

The Ride is daarna een donker broeierig nummer met een funky groove en hard priemend gitaarwerk. My Kind of Woman is een opzwepende Southern Rock boogie met krachtige, haast Bob Seger-achtige zang en twangend en bijtend gitaarspel.

De intieme en breekbare ballad Pain lijkt mij uitermate geschikt voor de Amerikaanse hitlijsten. Met Landline laat Jonathon ook zijn soulvolle kant horen in een zacht groovend nummer. Dat soulgeluid komt ook terug in het sprankelende All I Need.

Dan keert de bluesrock weer terug in het donker pompende Dangerous en het snijdende Savior’s Face. My Kind Of Crazy heeft een aanstekelijke funky groove, die bij vlagen aan Jean Knight’s Mr. Big Stuff doet denken.

That Ain’t Love is een behoorlijke diepe soulballad met een hoofdrol voor het orgel van Nicholas David en de snerpend huilende gitaar van Jonathon. Cheap Romance is vervolgens weer een goed voorbeeld van een broeierig funky bluesrocknummer.

Jonathon neemt lui sjokkend afscheid met Jenny.

Jonathon Long bewijst met dit tweede soulvolle bluesrock album een blijvertje te zijn.

Tracklist:
01. Madison Square Garden
02. The Ride
03. My Kind Of Woman
04. Pain
05. Landline
06. All I Need
07. Dangerous
08. Savior’s Face
09. My Kind Of Crazy
10. That Ain’t Love
11. Cheap Romance
12. Jenny

Website: https://www.jonathonlongmusic.com/