Jon Amor – Remote Control
Format: CD – Digital / Label: Thirtybee
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Volgens mij heb ik in een eerdere recensie ooit al eens benoemd. Het mooie van het schrijven voor deze website is dat je continu nieuwe artiesten en bands leert kennen. Namen die in eerste instantie onbekend zijn maar soms prettige muzikale ontdekkingen blijken te zijn. Nu was de man Jon Amor tot voor kort mij ook volledig onbekend.

Een eerste blik op een hoes levert dan ook niet direct aanknopingspunten op. Het foeilelijke groen, paars en geel met de daarbij opgeblazen hoofd geen aanleiding om vol enthousiast te gaan luisteren. Een korte speurtocht over het wereldwijde web leert dat de goede man eerst gitarist was bij de bluesband The Hoax, deed mee bij Birdmens , DVL, Joel Fisk & Jon Amor Electro Acoustic Duo, om sinds jaar en dag onder eigen naam platen uit te brengen. Qua muzikale invloeden vallen namen als Howlin Wolf en de Black Keys.

Dat juist de naam van die laatst genoemde band valt, maakt dat ik een persoonlijke ontboezeming moet plaatsen alvorens door te gaan met deze recensie. Persoonlijk heb ik helemaal niets met het geluid van de Black Keys. Wat mij betreft een band die misschien iets te zeer gehypet is in verhouding tot hun muzikale hoogtes.

Het album blaast voorbij een in een ADHD-Breedbeeld-Stereo modus. Iedere seconde lijkt haast zijn eigen instrument of detail te hebben. Of het nu gaat om gitaar, percussie, toetsen, achtergrond stemmen, alles is aanwezig.
Niet dat het hier gaat om een slecht album, dat zeker niet. Het zijn sterke liedjes vol vreugde en energie. Maar kan een artiest zoveel vrolijkheid bevatten. Bijna onvoorstelbaar! En dat is juist het grote probleem. Vergelijk Jon Amor even met een andere grootheid met veel snelheid, Elvis Costello. Diens album ‘Get Happy’ barste ook zowat uit elkaar, maar bevatte wel het zachte walsje. Een dergelijk liedje ontbreekt op Remote Control.

Uitermate geschikt voor alleen die houden van tempo, klankkleur en majeur akkoorden.   

Tracklist:
01. Song and Dace
02. Rider
03. 57961 (That’s My Number)
04. Robot Skin
05. Next
06. If A Milion
07. Just A Bomb
08. Moonraker
09. Peppercorn
10. Do -Bop-Bop

Website: Jon Amor

Hits: 0