Recensie: John McDonough – Second Chances

 

John McDonough – Second Chances
Format: CD / Label: McDonough Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Austin, Texas, afkomstige singer-songwriter John McDonough staat bekend om zijn mooie akoestische gitaarwerk, zijn gepassioneerde zang en persoonlijke teksten. Zijn zang wordt wel vergeleken met die van Elton John en Harry Chapin en zijn songwriters stijl met die van Damien Rice.

Negen jaar geleden besluit hij zijn beroep als psychiater op te geven en zich helemaal op de muziek te concentreren. In die tijd brengt hij albums uit, treedt meer dan 500 keer op, waaronder op tien grote muziekfestivals, en toert hij door het midwesten en zuidwesten van de VS.

Net zoals voor velen is 2020 ook voor John McDonough vanwege COVID-19 een vreemd jaar. Omdat er van toeren nauwelijks tot geen sprake is, werkt hij aan zijn gitaarvaardigheden. Hij verhuist naar Chicago om dichter bij zijn familie te zijn en te profiteren van nieuwe muziekmogelijkheden en gaat verder met het schrijven van nieuwe muziek. Dit jaar hoopt hij weer door de VS en Europa te toeren.

Tijdens de COVID-19 pandemie heeft McDonough ook een nieuw album opgenomen. Dit album, ‘Second Chances’, bevat tien opnieuw opgenomen akoestische versies van favoriete songs van zijn destijds goed ontvangen albums ‘Dreams and Imagination’ (2014) en ‘Surrounding Colors’ (2016).
McDonough zegt veel heimwee te hebben naar de dagen van de MTV Unplugged sessies en hij droomde volgens zeggen al lang om een album te maken in de geest van die akoestisch optredens.

In het openingsnummer The Place Where I Belong, een ode aan John Denver en tevens de nieuwe single, en Tonight’s the Night, zijn meteen het mooie akoestische gitaarwerk van McDonough en Kris Farrow te horen.

In het ingetogen Your Love Sets Me Free komen de sfeervolle strijkers er bij en die zijn ook mooi aanwezig in het qua tempo gevarieerde I Wish I Could Fly.
Nowhere Else To Run
is een mooie ballad met mooie strijkersarrangementen. De melancholieke stem van McDonough doet ook mij regelmatig denken aan Harry Chapin en I’m Home en Give Me One More Day To Say Goodbye zijn daar sprekende voorbeelden van.

Save Me is weer versierd met heerlijke strijkers en in Planes Fly Too Low is weer een staaltje van fraai akoestisch gitaarwerk te horen. Het hartstochtelijk gezongen en van subtiel gitaargetokkel voorziene You Don’t Know This, is een mooie finale.   

Conclusie:
‘Second Chances’  is een melancholisch, intiem en warm album.

Tracks:
01. The Place Where I Belong
02. Tonight’s the Night
03. Your Love Sets Me Free
04. I Wish I Could Fly
05. Nowhere Else To Run
06. I’m Home
07. Give Me One More Day To Say Goodbye
08. Save a Life
09. Planes Fly Too Low
10. You Don’t Know This

Line-up:
John McDonough – zang, akoestische gitaar
Kris Farrow – akoestische gitaar
Cody Rathmell – backing vocals
Steve Bernal – cello
Niamh Fahy – viool, altviool

Website: John McDonough

Hits: 0