Recensie: Johan Spin – Geluiden uit het Diepe Zuiden

 


Johan Spin – Geluiden uit het Diepe Zuiden – Verhalen Over Muziek en Maatschappij
ISBN 978-1-03-422286-6
Uitgave: Eigen Beheer
Informatie en aanschaf: www.yellowdog.nl

Tekst: Jarl van Meeteren

Op de achterflap kunnen we lezen dat wij als lezer in vierentwintig verhalen meereizen met de schrijver door het diepe zuiden van de Verenigde Staten van Amerika waar hij op boeiende verhalen stuit over muziek, geloof, geschiedenis en cultuur.

Al tijdens het eerste verhaal dat zich afspeelt in het plaatsje Centerville in oost Texas werd ik gegrepen door de sfeer die schrijver Johan Spin opvoert. De verbazing van enkele inwoners dat een Europeaan de moeite neemt om naar Texas te komen.

Een verbazing die je nog meerdere malen in het boek zal tegenkomen. Het schetst ook het beeld van Amerikanen, ook diegene die niet in de grote steden wonen, die plotseling beseffen dat er ook nog een wereld buiten Amerika is en dat er mensen zijn die geïnteresseerd zijn in hun leefomgeving.

In het eerste verhaal volgen we de geschiedenis van Sam Lightnin’ Hopkins, één van de Texaanse bluesmannen, via zijn jeugd en werkzame leven tot aan de internationale faam die hij uiteindelijk krijgt. Eenmaal op reis volgen de grote namen zich snel op, zoals Washington Philips, Blind Lemon Jefferson, Billy Joe Shaver en niet te vergeten Kinky Friedman en misschien de allergrootste Townes van Zandt.

Ook maken we een omweg naar de imponerende brenger van de outlaw country muziek Blaze Foley, komen we The Beatles tegen en Elvis Presley, lezen we over de legendarische Robert Johnson, over Mahalia Jackson en de fantastische Michael Stuckey. Nee, niet alleen zwarte muzikanten, dat is het verrassende.

We volgen schrijver Johan Spin op zijn bijzondere muzikale reis door de zuidelijke staten met een aaneenschakeling van boeiende verhalen, uitleg over vaak boeiende geschiedenissen van onooglijke dorpjes en verbanden leggend tussen die plekken en nu wereldberoemde musici.

Er hier over uitweiden zou de verrassing tijdens het lezen wegnemen, dat doe ik dus ook niet. Maar ik kan u verzekeren dat u al tijdens het lezen van dit boek, of een ticket boekt naar Houston of Atlanta om zelf op muzikale ontdekkingsreis te gaan of in ieder geval, zoals ikzelf, de atlas erbij pakt om te zien waar die staten, steden en dorpjes nou eigenlijk liggen.

Wat ik u zeker adviseer is de door de schrijver gemaakte Spotify playlist als favoriet te markeren en tijdens het lezen te beluisteren. Een mooie vondst en ik vond het fantastisch. Het vertraagd de reis en het lezen op een zeer prettige manier en geeft het boek nog meer diepgang.

Nogmaals, een goed geschreven boek met enorm veel informatie plus fraaie illustraties van Nina Born, een boek dat u samen met de Spotify playlist meeneemt op een prachtige muzikale en historische reis, een boek dat u daarna nog vaak als naslag werk zal raadplegen, een parel!