Recensie: Joe Vestich – Steal The Wind

 

Joe Vestich – Steal The Wind

Joe Vestich – Steal The Wind
Format: CD / Label: Thunder Mountain Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Joe Vestich is een Amerikaanse singer-songwriter met Kroatische roots. Eind jaren ’70 richt hij in Pittsburgh, Pennsylvania, samen met zijn broer Mark het countryrockcombo The Vestich Brothers op.

In 1979 verschijnt van hen het livealbum Live at Wolfendale’s. Inmiddels woont Joe Vestich al 35 jaar in Finland. In de loop van de jaren maakte hij met Finse musici met de bands Northwind, Screaming Thunders en Messengers vier albums.

Vorige maand verscheen ‘Steal The Wind’, het nieuwe album van Joe Vestich. De basistracks zijn met Finse topmusici opgenomen in het Finse Tampere. De pedalsteel bijdragen zijn door Lloyd Maines ingespeeld in Austin, Texas. De uiteindelijke gitaarbijdragen en de mix zijn tot stand gekomen in Blue Sugar Studio in Bastrop, Texas. De leadvocals van You’re My Dream en She’s A Runner zijn ingezongen in Rain Cat Recording Studio in Jensen Beach, Florida.

Het openingsnummer Paradise, de 2e single van het album, is lekkere uptempo countryrock met een mooie solo op pedalsteel van Lloyd Maines. Soulvol is de zang in het met fraaie baslijnen, saxofoonflarden en een elektrische gitaarsolo versierde My Darkest Dream.

Het titelnummer Steal The Wind is weer vlotte melodieuze countryrock. Het tempo blijft hoog in Riding Away, met pedal steel, heerlijk gitaarwerk en de vibrerende stem van Vestich.

The Song Will Live On is een rustig liedje met harmonieën, maar in het uitbundig gezongen honky tonk-achtige Rocket Girl is er weer tempo en trakteert John Inmon op een vloeiende gitaarsolo. In de dromerige ballad You’re My Dream is Maines weer goed op dreef met de pedal steel.

Fraai is het gitaarwerk in het melodieuze She’s A Runner en Let Me Kiss Ya Honey doet me denken aan de sound van de Southern rockbands uit de jaren ’70. Sometimes is een mooi gezongen ballad met harmonieën en een luie saxofoonsolo van Sami Sippola.  

Razor Red Skies, de 1e single van het album, begint met prachtige contrabaslijnen met daarna soulvolle zang en scherpe gitaarlicks. Het album wordt afgesloten met de prachtige ballad I’m A Soldier met een hoofdrol voor Eero ‘Safka’ Pekkonen op accordeon.

Conclusie:
‘Steal The Wind’ is een aanstekelijk album met prettig in het gehoor liggende Americana.

Tracks cd:
01. Paradise
02. My Darkest Dream
03. Steal The Wind
04. Riding Away
05. The Song Will Live On
06. Rocket Girl
07. You’re My Dream
08. She’s A Runner
09. Let Me Kiss Ya Honey
10. Sometimes
11. Razor Red Skies
12. I’m A Soldier

Line-up:
Joe Vestich – zang, akoestische gitaar
John Inmon – gitaar, keyboards (track 2,11), elektrische bas (track 9)
Lloyd Maines – pedal steel (track 1,4,7,9)
Kalle Alatalo – gitaar (track 5,10,11,12), mandoline (track 8)
Ville Rauhala – contrabas
Juppo Paavola – drums
Eero ‘Safka’ Pekkonen – accordeon (track 12)
Juha Torvinen – akoestische gitaar (track 1,8)
Okke Komulainen – keyboards (track 3,5,7,9,10)
Sami Sippola – saxofoon (track 2,10,11)
Frankie Shannon – backing vocals (track 3,4,9,11)
Ila Loueranta – backing vocals (track 3,4,6,9,11)
Jamme Laurila – backing vocals (track 6,10)
Laura Moisio – backing vocals (track 2,5,7,10)
Laura Myllymäki – backing vocals (track 5,7,10)
Sami Ruusukallio – backing vocals (track 1,5,6,7,8)

Website: https://joevestich.com/