Recensie: Joe Strummer – Assembly

 

Joe Strummer – Assembly
Format: CD / Label: BMG Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

In 2020 overleed zanger Joe Strummer. Een zanger, die vooral bekend is als frontman van de Engelse punkband the Clash.

Nadat the Clash uiteen viel ging Joe op de solotoer. Hij bewees daarbij een zeer veelzijdige muzikant te zijn, die moeiteloos switchte van punky rock naar intiem Americana materiaal, reggae en Zuid-Amerikaanse muziek.

Dit alles is prima te beluisteren op de verzamelaar ‘Assembly’.

De punky kant komt aan bod met Coma Girl, dat het rauwe punky geluid van the Clash in zich heeft met lichte reggae trekjes. Ook in de live uitvoering van de cover van I Fought The Law (van the Bobby Fuller Four) klinkt Joe behoorlijk punky.

De gemeen snijdende punky rock van Love Kills heeft een funky groovend geluiden en de punky reggae van Rudie Can’t Fail heeft in deze live uitvoering een fel skankend geluid.

De Americana invloeden zijn te horen in het folkie Johnny Appleseed en het gemoedelijke, Los Lobos achtige Sleepwalk.

De reggae is ook flink vertegenwoordigd. Tony Adams is een reggae nummer met een rauw punky randje en in Get Down Moses is er sprake van loom skankende electro reggae.

Dit electro geluid keert terug in At The Border, Guy met sprankelend Zuid-Amerikaans gitaarspel en het broeierige funky Yalla Yalla waar een drum & bass geluid in zit. Reggae held Bob Marley wordt gecoverd in Redemption Song, dat een intieme folk cover krijgt.

De veelzijdigheid van Joe Strummer komt op deze verzamelaar prima naar voren. En dan blijkt dat het solowerk van Joe Strummer eigenlijk behoorlijk ondergewaardeerd is!