Joe Louis Walker – Blues Comin’ On
Format: CD – Digital – wit Vinyl (beperkte oplage) / Label: Cleopatra Blues
Release: 2020

Tekst: Fons Delemarre

Soms klopt alles gewoon. Neem nou het nieuwe (zesentwintigste !) album van Joe Louis Walker. Walker heeft een gevarieerd, goed klinkend, deskundig in elkaar gestoken en enthousiast bluesalbum gemaakt met twaalf, zeer gevarieerd vorm gegeven nummers.

Van het geluid van Santana medio jaren zeventig (Feed The Poor) tot elektrisch én akoestisch ingekleurde gospelblues (Lonely Weekend). En van dik aangezette Chicagoblues (Blues Comin’ On) tot de beschaafde, meerstemmige, soulballad als Someday, Someway.
De sound van dit nummer is niet zozeer die van het befaamde soullabel Stax, maar meer richting HI Records. Funky soulgeluid is te horen op Come Back Home en Uptown To Harlem.
The Thang is een interessant nummer. Het begint als een variatie op Rick James’ giga-funkhit Super Freak uit 1981, maar halverwege slaat Walker een heel andere weg in met een rif en een solo die laat horen dat hij ook prima uit de voeten kan met de sound en het spel van Hendrix, zoals dat klinkt op Manic Depression.
Opvallend is de aanwezigheid op het album van Seven & Seven Is, een nummer van de Amerikaanse psychedelische rockband Love uit 1967. De titel is voor de gelegenheid veranderd in 7 & 7 Is. Kortom: een gevarieerd, over het geheel genomen stevig bluesalbum.

Goed beschouwd een voortzetting van eerdere albums van Walker, die een blik collega’s open heeft getrokken om mee te spelen op ‘Blues Comin’On’.
Present zijn onder andere Keb’ Mo’, Albert Lee, Mitch Ryder, Jorma Kaukonen (Hot Tuna) en John Sebastian.

Tracks:
01. Feed the Poor, feat. Jorma Kaukonen
02. Blues Comin’ On, feat. Eric Gales
03. Someday, Someway, feat. Carla Cooke & Lee Oskar
04. The Thang, feat. Jesse Johnson
05. Old Time Used to Be, feat. Keb’ Mo’
06. Come Back Home, feat. Mitch Ryder
07. Bowlegged Woman, Knock-Kneed Man, feat. Waddy Wachtel
08. Awake Me Shake Me, feat. Carla Cooke
09. Lonely Weekends, feat. David Bromberg
10. Seven More Steps, feat. Albert Lee
11. Uptown to Harlem, feat. Jellybean Johnson
12. 7 & 7 Is, feat. Arlen Roth & Charlie Harper

Website: Joe Louis Walker