Recensie: Joanne Shaw Taylor – The Blues Album

 

Joanne Shaw Taylor - The Blues Album

Joanne Shaw Taylor – The Blues Album
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: KTBA Records
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

Te bestellen bij o.a. Bol.com

In 1986 zag Joanne Shaw Taylor het levenslicht in Wednesburry, West Midlands Engeland. Als zestienjarige werd ze gespot door niemand minder dan Dave Stewart (Eurythmics) die haar toevoegde aan zijn band, in 2012 was ze tijdens het Diamond Jubilee Concert ter ere van de Queen onderdeel van de band van Anie Lennox…die andere Eurythmic.

Sinds haar debuutalbum ‘White Sugar’ in 2009 heeft ze al een aantal prima albums uitgebracht en een aantal mooie awards in de wacht weten te slepen, waaronder Best Female Vocalist en Song Of The Year tijdens de British Blues Awards.

Nu is er een opvolger voor het in 2019 verschenen en zeer goed ontvangen ‘Reckless Heart’, een album gevuld met blues covers….’The Blues Album’.

Een album waarop ze kiest voor een combinatie van gevestigde namen en minder bekende namen om te coveren, denk hierbij aan artiesten als; Little Milton, James Ray, Albert King, Peter Green en Magic Sam. Het is altijd leuk om te zien waar mensen hun inspiratie vandaan halen, zeker als ze daarbij artiesten voor het voetlicht brengen die misschien niet voor iedereen even bekend zijn maar daardoor wel de aandacht krijgen ( een zoekopdracht op een van de streamingdiensten is immers zo gedaan).

De opnames vonden plaats in de Ocean Way Studios in Nashville ,Tennessee. De productie was in handen van Joe Bonamassa en Josh Smith. Het album is op het onafhankelijke blueslabel KTBA Records van Bonamassa uitgebracht.

Joanne en Joe zijn al langer bevriend en spraken openlijk over de voorliefde van elkaars muziek. Dus toen de gelegenheid zich voordeed om samen te werken (waarbij de omstandigheden voor Joanne goed moesten voelen), was de keuze snel gemaakt. Een bericht van Joanne naar Joe over haar plannen voor dit album leidde al snel tot gesprekken over en weer voor wat betreft de keuze van materiaal om te coveren. Waarbij het criteria was dat de nummers op zichzelf overeind moesten blijven en er voldoende ruimte zou zijn om de zang van Joanne meer voor het voetlicht te brengen.

De elf nummers zijn tezamen goed voor een kleine drie kwartier aan lekkere blues, ingespeeld door een band die is opgebouwd uit uitstekende muzikanten, met name de blazers voegen voor mij een heerlijk tintje toe aan de songs. De gitaarpartijen zijn van hoog niveau maar dat Taylor een prima gitariste is was natuurlijk al lang bekend.

Onder aan de streep heeft Joanne hier een prima cover album afgeleverd dat ook als geheel goed doordacht is.

De huidige serie optredens beslaat momenteel alleen het Verenigd Koninkrijk …hopelijk vind ze daarna haar weg ook weer terug naar het vaste land van Europa voor een aantal shows.

Tracks:
01. Stop Messin’ Round
02. If That Ain’t A Reason
03. Keep On Lovin’ Me
04. If You Gotta Make A Fool Of Somebody
05. Don’t Go Away Mad Feat. Joe Bonamassa
06. Scraps Vignette
07. Can’t You See What You’re Doing To Me
08. Let Me Down Easy
09. Two Time My Lovin’
10. I Don’t Know What You’ve Got Feat. Mike Farris
11. Three Time Loser

Joanne Shaw Taylor; Guitar & Vocals
Josh Smith; Guitar
Reese Wynans; Keyboards
Greg Morrow; Drums
Steve Mackey; Bass Guitar
Steve Patrick; Trompet
Mark Douthit; Saxophone
Barry Greene; Trombone

Joe Bonamassa; Guitar & Vocals op Don‘t Go Away Mad
Mike Farris; I Don‘t Know What You‘ve Got

Website: https://www.joanneshawtaylor.com/

Joanne Shaw Taylor - Christie Goodwin
credit: Christie Goodwin