++++Joanna Connor - Rise

Joanna Connor – Rise
Format: CD – Digital / Label: MC Records
Releasedatum: 8 november 2019

Tekst : Henk Jan Fokkema

Chicago. The windy city. Waar de grote geldverdieners onder de muzikanten hun heil zoeken in de topsteden New York en LA, zo kent Chicago al een eeuw lang zijn aantrekkingskracht op de groten der blues. The Chicago Blues. Muziek met een traan, muziek met een krasje. Muziek met een breed scala aan instrumenten en veel uiteenlopende stijlen maar bovenal de elektrische gitaar. Bijna elke hedendaagse rockband is wel door een grootheid uit deze stroming geïnspireerd. Over Chicago Blues worden geen grapjes gemaakt.
De stad die berucht is om zijn corruptie ten tijde van de drooglegging, om zijn moordende winters en “uitermate lastige en dwingende Italiaanse families!” is tegenwoordig een moderne stad met een omgeving  van 10 miljoen mensen.
Lincoln Park is de hippe wijk in Chicago waar de betere clubs, bars en restaurants  gehuisvest zijn. Halsted Street is daar “the place” waar naast clubs als B.L.U.E.S,  Armadillo en The Pachanga  het walhalla van de huidige Chicago Blues ligt. Dat is Kingston Mines Blues Cafe.
Daar hebben ze 365 dagen per jaar elke avond twee podia bezet. Elke avond! De beste barkeepers en uitsmijters werken er en zijn bepalend voor een geweldige sfeer waar de beste blues wordt gespeeld. “The atmosphere is always electric!”

Joanna Connor speelt vaak in Kingston Mines. Ze heeft overal ter wereld de zalen gevuld gekregen maar Kingston Mines haalt het beste in deze no-nonsense gitariste naar boven en dat is wat ze wil. The Queen of Blues Rock. Stevige dame geweest, nu slank. Niet groter dan 1.60
Deze van oorsprong 57-jarige New Yorker heeft al veertien albums achter haar naam staan maar is door haar liefde voor de blues bewust naar Chicago getrokken. Niet echt vreemd dus dat ze redelijk onbekend is bij het grote publiek. “Het is een beest! Als ze bloed ruikt is het over!”
In tegenstelling tot de meeste vrouwelijk artiesten is het haar wens om voornamelijk gitaar te spelen en de zang het liefst aan anderen over te laten. Op haar momenteel staalblauwe Gibson Les Paul beult ze het publiek genadeloos af op een wijze die voor maar heel weinig gitaristen is weggelegd.
Om kennis met haar te maken volstaat het te luisteren naar het nummer Dear America op het nieuwe album Rise. Waanzinnig fuzzy intro, rap van BuggZ Dinero, foutloos en hard. Dit is moderne Chicago Blues.
Connor heeft op dit album er voor gekozen om met een paar nieuwe, frisse jongens aan de slag te gaan. Twaalf nummers en nergens een spoortje twijfel. ‘Rise’ is een verademing om naar te luisteren omdat het een zeer gevarieerd en technisch ijzersterk album is. Opgenomen bij MC Records van Mark Carpentier.

Het album opent met het funky nummer Flip waarna in het nummer Bad Hand gastgitarist Mike Zito de zang naar zich toe trekt. If You Want Me To Stay komt uit de doos van Sly and the family Stone, altijd mooi, altijd goed. Cherish And Worship is pure rock. Op Mutha laat zanger Alphonso ‘BuggZ’ Dinero zich al behoorlijk gelden maar in de afsluiter Dear America gaat hij gelijk Eminem of Beastie Boys helemaal los en drumt Tyrone Mitchell of zijn leven er van afhangt.
Het gitaarspel van Connor is in deze kraker “extraordinary mint” en bewijst met recht dat de bijnaam Queen of Blues Rock alleen haar toekomt. Chapeau!

Tracks:
01. Flip
02. Bad hand
03. Joanna in A
04. Earthshaker
05. Rise
06. Since I fell for you
07. My Irish father
08. Mutha
09. If you want me to stay
10. Cherish and worship you
11. Blues tonight
12. Dear America

Website: Joanna Connor