Jimmy LaFave – Highway Angels…Full Moon Rain
Format: CD – Digital / Label: Night Tribe Music
Release: 2020

Tekst: Roelof Passies

Wat een prachtige hoes, de titel is haast overbodig, ‘Highway Angels ….Full Moon Rain’ met aan de rechterkant het markante bord van Route 66. En wat een fenomeen was Jimmy LaFave. Helaas is hij ons ontvallen op veel te jonge leeftijd drie jaar geleden.

Persoonlijk ken ik Jimmy van de vele live optredens in Nederland. Hij was een graag geziene gast en had een vast schare fans. Één daarvan ben ik, maar ook Johan Derksen was groot fan en vandaar dat Jimmy eens in zijn talkshow heeft opgetreden.
Als begeleidingsband stond de toen nog onbekende Danny Vera aan zijn zijde. Zo zie je maar hoe het soms kan lopen.

Zijn muziek kun je nog het beste omschrijven als een singer-songwriter met folk en alt-country invloeden, in de volksmond ook wel Americana genoemd. Hij heeft in totaal 17 albums uitgebracht.
Dit album was al eens eerder was uitgebracht maar dan op cassette die alleen te koop was tijdens zijn live concerten. Het album dateert al uit 1988  en je zou kunnen zeggen dat dit zijn debuut album is. Helaas is de geluidskwaliteit niet helemaal goed, wat wel begrijpelijk is. Toch is het album zeker de moeite waard. De stijl van Jimmy  is sinds 1988 eigenlijk niet veel veranderd; hij is nooit van zijn pad geweken zowel muzikaal als vocaal.

Na zijn overlijden bleek dat hij nog 100 nummers had opgenomen die nog nooit waren uitgebracht. Het magnifieke album ‘Peace Town’ kwam postuum uit en bevatte al 20 van die nummers. De meeste nummers op dit album zijn na 1988 bijna allemaal wel eens op een live album van Jimmy te horen geweest. Hij noemde deze albums “Trail” en daar zijn er inmiddels 5 van.

Het album opent met een delta-blues nummer Deep South 61 Delta High Blues gevold door het mooiste nummer van het album ‘Minstrel Boy Howling At The Moon’ wat overigens ook op zijn laatste album stond. Op de achtergrond hoor je heel zachtjes een fluit meespelen, prachtig.
Dan kabbelt het een beetje door om uit te komen bij Is It Still Raining wederom zo’n typisch Jimmy LaFave nummer. Hoe vaker je het hoort hoe meer het in je hoofd gaat beklijven, net zoals het nummer One Angel Is You.
Elk album van Jimmy laat zich kenmerken door verschillende muziekstijlen zoals ook op dit album met het rock ’n roll ritme in Thru The Neon Night.
Het album sluit af met het wel heel toepasselijke The Loneliness Of America waaruit je kunt stellen dat Jimmy een wel heel vooruitziende blik had op de ontwikkelingen in Amerika.

Mijn gedachten gaan bij het beluisteren van dit album steeds naar het fenomenale concert wat hij in 2016 heeft gegeven in 013 te Tilburg. Toen nog niet op de hoogte wat voor onheil hem stond te  wachten. Als hoogtepunt gaf hij toen een toegift met het nummer A Whiter Shade Of Pale. Nog steeds krijg ik als ik hier terug aan denk kippenvel van.

Al met al kan ik stellen dat het album niet mag ontbreken in de kast van een echte Jimmy LaFave fan. Voor iemand die hem nu pas ontdekt zou ik andere albums aanbevelen om mee te beginnen. Denk aan albums als ‘Highway Trance’, ‘Favourites 1992-2002’ en het nog onlangs uitgebrachte dubbel album ‘Peace Town’.

Tracks:
01. Deep South 61 Delta Highway Blues
02. Minstrel Boy Howling At The Moon
03. The Price Of Love
04. Red Dirt Roads At Night
05. Is It Still Raining
06. One Angel Is You
07. Thru The Neon Night
08. The Lone Wolf
09. Rt.66 One More Time
10. The Loneliness Of America

Website: Jimmy LaFave

photo credits: Rodney Bursiel