Recensie: Janina Jade – Heart Of Rock ‘N’ Roll

 

Janina Jade – Heart Of Rock ‘N’ Roll
Format: CD / Label: GMR Music Group
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Janina Jade is een Zweedse zangeres, gitarist en componiste, die in 2019 debuteerde met het album ‘No Sweet Illusions’,  een album dat haar het predicaat “de vrouwelijke Keith Richards” opleverde. Een omschrijving, die gezien het gebodene op haar nieuwe album ‘Heart Of Rock ‘N’ Roll;’ kant noch wal raakt.

Aan wie ik gedurende het beluisteren van dit album WEL heel vaak aan moest denken was Peter Perrett, de frontman van de Engelse new wave band the Only Ones. En dat komt met name door het gebarsten, doorleefde stemgeluid van Janina maar ook door de nummers op dit album, die muzikaal toch vaak de richting van the Only Ones op gaan.

Rauwe, intense muziek dus.

Op het nieuwe album is gitariste Jennifer Batten te gast. Een gitariste, die bij o.a. Michael Jackson en Jeff Beck haar sporen verdiende. Zij tilt het niveau van elk nummer op dit album een heel stuk omhoog met haar gierende vlammende gitaarspel.

Het album werd geproduceerd door Tobhias Ljung, die ook nog eens de drums en de bas bespeelde.

Geopend wordt met het titelnummer Heart Of Rock ‘N’ Roll. Een hoekig pompend nummer met hele lichte countrytrekjes en een ongepolijst geluid. Jennifer Batten is hier voor het eerst te beluisteren met haar vlammend gierende gitaar. En die stem van Janina…daar moet je van houden, een soort kruising tussen de gebroken stemmen van bijvoorbeeld Peter Perrett, Bob Dylan en Johnny Thunders.

The Darkness Of My Soul past moeiteloos tussen het betere werk van the Only Ones en Johnny Thunders met Jennifer Batten die wederom de show steelt. Haar melodieuze spel is te horen in de sfeervolle ballad Holding On.

Janina klinkt behoorlijk snerend in de stuwende rocker How Long How Long en ook Trouble is een opwindende rocker. Exiled Within My Mind doet heel in de verte denken aan de melodieuze nummers van Guns N’ Roses.

Het prijsnummer van dit album is de ballad Ghost With No Name. Een nummer vol rauwe emotie, dat aan het werk van Patti Smith doet denken.
In de afsluiter Last Chance Saloon duiken er dan toch Rolling Stones invloeden op via de gitaarriffs van Janina.

Dit tweede album van Janina Jade klinkt vooral eerlijk en doorleefd en is ook aan te raden aan de fans van Jennifer Batten.

Tracklist:
01. Heart Of Rock ‘N’ Roll
02. The Darkness Of My Soul
03. Before My Time Runs Out
04. Holding On
05. How Long How Long
06. Trouble
07. Exiled Within My Mind
08. Breathless Breathing
09. Ghost With No Name
10. Last Chance Saloon

Website: Facebook