Jacques Mees – You Got My Heart
Format: CD / Label: Eigen Beheer        

Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De Tilburgse singer-songwriter Jacques Mees (1959, Moergestel), wordt al op jonge leeftijd door de muziek gegrepen want op zijn elfde jaar koopt hij al zijn eerste gitaar. Zijn eerste en grootste inspiratiebron was en is Bob Dylan. Later ontdekt hij ook de muziek van artiesten als Woody Guthrie, Hank Williams en Dave van Ronk.

In 1996 verschijnt zijn eerste officiële album ‘Drive Them All Crazy’. Jacques Mees staat alom bekend als de bekendste en beste vertolker van de songs van Bob Dylan. De naam Jacques Mees wordt zelfs vermeld in het ABC Dylan Book van popjournalist Bert van de Kamp.  

Op zijn laatst verschenen EP ‘I’ll Remember You’ uit 2016 vertolkte Mees louter songs van Bob Dylan en ook zijn meest recente minialbum ‘You Got My Heart’ is een coveralbum. Mees brengt nu een eerbetoon aan de songwriters Billy Marlow (1943 – 1996) en Rory C. McNamara.

 Billy Marlow werd geboren op 25 mei 1943 in Oklahoma City, Oklahoma. Drugs waren een groot probleem voor Marlow en stierf op 13 augustus 1996 in Dunellen, New Jersey op 53-jarige leeftijd. 

Rory McNamara heeft Ierse roots en werd geboren in de buurt van Londen. Sinds de jaren ’70 brengt hij een eigen persoonlijke mix van Ierse en Amerikaanse muziek. Tegenwoordig woont McNamara in Santa Rosa in de buurt van San Francisco. 

 Jacques Mees kent de songs van Rory McNamara als sinds zijn zestiende jaar. In die tijd woonde MacNamara in Tilburg en ontmoetten zij elkaar vaak bij optredens. Van McNamara kreeg Mees een lp en een cassette van Billy Marlow en raakte zodoende ook bekend met zijn muziek. ‘Al zijn songs gingen bij mij door merg en been’. Volgens Mees waren McNamara en Marlow een soort mentor voor hem. Hij wilde al jaren iets opnemen van de songs van Marlow en deze coronatijd was volgens Mees een geschikte periode om dat eindelijk maar eens te doen.

Op de EP You Got My Heart’ staan zes songs. Vijf ervan zijn van de hand van Marlow en afkomstig van diens enige album ‘Show Me the Steps’ uit 1983 en één song is door Marlowe en McNamara geschreven.

Dreams opent het album met prachtig akoestisch gitaarspel naast de warme zang, de backing vocals en de zeer fijne viool. The Loss of a Horseman is geschreven door Marlow en McNamara. Wederom prachtig gezongen. Fraai zijn ook de baslijnen en de accordeon.
Mooie pianoakkoorden en violen promoveren Angel’s Face tot een pareltje.
The Salvation Railroad, met de mondharp aan het begin, roept herinneringen op aan Bob Dylan, maar ik bespeur ook invloeden van Bruce Springsteen. Heerlijk die slepende violen en de backing vocals. Voor mij het prijsnummer van de EP.
In het titelnummer You Got My Heart is weer een prominente rol weggelegd voor Rudie Verploegen met zijn sprankelende piano en de viool van Kim de Beer. De emotie is te horen in de stem van Mees. Born Again is het mooie slotnummer met de contrabas van Jos van Es, de Dylan-achtige zang en de warme backing vocals van Alice Vermeulen.

Mees heeft nog steeds contact met Rory MacNamara en vertelt trots dat de EP van hem in het radioprogramma van MacNamara wordt gedraaid. En een exemplaar van het minialbum is gestuurd naar de dochter van Billy Marlow.  

Conclusie:
Ik durf te spreken van een Mees(terlijke) ode aan de muziek van Billy Marlow en Rory McNamara. Prachtige sfeervolle liedjes van een uitstekende zanger. Jammer dat het na 23 minuten is afgelopen.

Tracks:
01. Dreams
02. The Loss of a Horseman
03. Angel’s Face
04. The Salvation Railroad
05. You Got My Heart
06. Born Again

Line up:
Jacques Mees – zang, gitaar, mondharmonica
Rudie Verploegen – zang, piano, accordeon, slide gitaar, percussie
Jos van Es – contrabas
Kim de Beer – violen
Alice Vermeulen – backing vocals

Website: Jacques Mees