Recensie: Jacques Mees Feat. Luigi Catuogno – Masked And Separated

 

Jacques Mees - Masked and seperated

Jacques Mees – Masked And Separated
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De Tilburgse singer-songwriter Jacques Mees (1959, Moergestel), wordt al op jonge leeftijd door de muziek gegrepen. Als hij 11 jaar is koopt hij zijn eerste gitaar. Zijn eerste en grootste inspiratiebron was en is nog steeds Bob Dylan. Later ontdekt hij ook de muziek van artiesten als Woody Guthrie, Hank Williams en Dave van Ronk.

In 1996 verschijnt zijn eerste officiële album Drive ‘Them All Crazy’. Jacques Mees staat alom bekend als de bekendste en beste vertolker van de songs van Bob Dylan. De naam Jacques Mees wordt zelfs vermeld in het in 2011 verschenen ABC Dylan Book van de vorig jaar overleden Nederlandse popjournalist Bert van de Kamp.

Deze maand wordt de op 24 mei 1941 in Duluth, Minnesota, geboren singer-songwriter Bob Dylan 80 jaar. Een mijlpaal die de muziekwereld niet ongezien aan zich voorbij laat gaan. En dus zal het ook niemand verbazen dat dit voor Jacques Mees aanleiding is om zijn grote inspiratiebron muzikaal te eren. Speciaal voor de 80e verjaardag van de meester heeft hij een tribute cd gemaakt. Op deze EP, ‘Masked And Separated’, vertolkt Mees op zijn geheel eigen wijze vijf songs van Dylan.
Een belangrijke rol is op het album weggelegd voor de Italiaanse klassieke gitarist Luigi Catuogno. De vijf songs werden door Mees en Catuogno zorgvuldig gekozen, zodat de sound en de stijl van beiden in deze songs tot hun recht komen. 

De titel van de ep is ontleend aan ‘Masked And Anonymus’, een Amerikaans-Britse dramafilm uit 2003, geschreven door Larry Charles en Bob Dylan (onder het pseudoniem Sergei Petrov). In deze film zijn wereldsterren te zien als John Goodman, Jeff Bridges, Penélope Cruz, Val Kilmer, Mickey Rourke en Jessica Lange. Dylan is in deze film ook te zien als de iconische rocklegende Jack Fate.

‘Masked’ verwijst bij Mees en Catuogno naar gemaskerd met mondkapjes en ‘Separated’ naar het gescheiden zijn door COVID-19. Zo is het idee bij Mees en Catuogno ontstaan om de muziek in Italië en Nederland op te nemen.

Het openingsnummer Father Of Night komt van Dylan’s album ‘New Morning’ uit 1970. Net als bij Dylan is het ook bij Mees een heel kort nummer van nog geen twee minuten. Prachtig is de klassieke gitaar van Luigi Catuogno.

Queen Jane Approximately is afkomstig van het album ‘Highway 61 Revisited’ uit 1965. De uitvoering van Mees wijkt behoorlijk af van het, overigens ook prachtige, origineel dat o.a. door het orgel van Al Kooper en de scheurende mondharp van Dylan wordt gedomineerd. Mees en Luigi Catuogno schotelen ons hier een mooie akoestische versie voor.

De favoriete song van Mees en Catuogno is Dirge uit 1974 (Planet waves). In deze prachtige ingetogen versie horen we weer een fenomenale Catuogno.
Tell Me (Infidels Outtake uit 1983 en in 1991 verschenen op ‘The Bootleg Series vol. 1-3)’ is ook weer een heel mooie song. Sterke zang, fraaie contrabas, klassieke gitaar en een heerlijke accordeon van de veelzijdige Italiaanse muzikante Anna Palumbo.

Not Dark Yet (‘Out Of Mind’ 1997) is vooral door de grote muzikale inbreng van Martijn Kerkhofs, een fantastische afsluiter.

Conclusie:
‘Masked And Separated’  is een prachtige ode aan Bob Dylan.

Tracks cd:
01. Father Of Night
02. Queen Jane Approximately
03. Dirge
04. Tell Me
05. Not Dark Yet

Line-up:
Jacques Mees – zang, akoestische gitaar, mondharmonica
Luigi Catuogno – klassieke gitaar
Jos van Es – contrabas
Martijn Kerkhofs – tamboerijn, gitaren
Anna Palumbo – accordeon

Website: Jacques Mees

Bob Dylan Festival