Recensie: Jackie Venson – Live – Austin City Limits

 

Jackie Venson – Live – Austin City Limits
Format: Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Jackie Venson’s vader Andrew Venson werkt veertig jaar als muzikant, toch is het haar moeder die de 8-jarige Jackie aanmoedigt om piano te gaan spelen. Ze kan echter niet de discipline opbrengen om te oefenen en doet er vervolgens jaren over om de basis te leren.
Geïnspireerd door haar vaders carrière besluit Jackie naar de Berklee College of Music te gaan.  Ze studeert compositie en studio productie maar wat een droom van haar was wordt al snel een zeer depressieve periode voor haar. Ze heeft totaal geen plezier in het maken van muziek en haar studie maar zet toch door.

Tot ze in 2011 iemand helemaal ziet los gaan op zijn gitaar en besluit: dat wil ik ook. Ik wil ook gewoon plezier hebben in muziek maken en helemaal los kunnen gaan op een gitaar. Ze maakt het laatste jaar van haar studie af en richt zich in haar vrije tijd op het gitaar spelen. Drie jaar later brengt ze haar eerste album uit: ‘The Light In Me’ en brengt ze sindsdien regelmatig een EP, live album of studio album uit.

Haar laatste studio album, ‘Vintage Machine’, kwam op 30 oktober 2020 uit. Een maand voor de release kreeg Venson echter de kans om een droom te laten uitkomen: spelen in Austin City Limits. Ze komt zelf uit Austin en kent het legendarische programma uiteraard erg goed. Venson besluit, op één nummer na, het volledige album ‘Vintage Machine’ te spelen tijdens deze show maar heeft gewacht met het uitbrengen van dit concert tot ‘Vintage Machine’ uitgebracht was.

Venson begint dit concert met het eerste nummer van haar album Vintage Machine. Met Awake brengt Venson een funky en soms dromerige ode aan haar vader. Awake is een zeer goede keuze als openingsnummer en smaakt meteen naar meer. Venson begint dit concert met de eerste drie nummers van haar nieuwe album, precies in de volgorde van het album.

Na een ode aan haar vader is het nu tijd voor een ode aan haar woonplaats en de plaats waar dit concert is opgenomen: Austin. Home is een lekker funky nummer die over is voordat je er erg in hebt. Na Home zegt Venson tegen het publiek dat ze wat nummers gaat spelen van haar nieuwe album. Een beetje vreemde opmerking aangezien ze al twee nummers van dat album heeft gespeeld en al helemaal omdat het volgende nummer het laatste nummer is van dat album.

De titeltrack van Vintage Machine volgt en klinkt net zo vrolijk als de vorige nummers maar slaat vervolgens totaal om als we een vervormde mannen stem horen (is dit die machine?). Het nummer begint leuk maar persoonlijk vind ik het een vreemde keuze voor een concert, vooral door de vervormde stem. Het klinkt door die stem een beetje ongemakkelijk en vreemd. Ik snap dat ze zoveel mogelijk nummers van Vintage Machine wil laten horen maar ik had deze overgeslagen.

Na drie nummers van het Vintage Machine album krijgen we nu drie nummers van het ‘Joy’ album uit 2019. Venson luid Keep On zelf in met de woorden: dit is een nummer over verliefd worden. Keep On gaat vloeiend over in Witchcraft. Witchcraft rockt veel meer dan de andere nummers tijdens dit concert en brengt hierdoor een mooie afwisseling, maar houdt wel de vrolijke ondertoon die in zo ongeveer elk nummer van Venson zit. Net zoals Keep On in één keer overging in Witchcraft gaat Witchcraft in één keer over in Next Life.

Met Next Life gaat Venson terug naar een meer funky nummer maar blijft het gaspedaal flink indrukken. Na drie nummers achter elkaar te hebben gespeeld neemt Venson en haar band heel even pauze. Venson wil eigenlijk aan het publiek vertellen hoeveel het voor haar betekent om in Austin City Limits te mogen spelen maar woorden schieten haar te kort. Ze kan zich beter uitdrukken in muziek en dat doet ze dan ook maar.

Make Me Feel is van haar laatste studio album ‘Vintage Machine’ en heeft een prachtige opbouw. Met zes en een halve minuut is Make Me Feel het langste nummer van het album maar zeker ook één van de hoogtepunten. Na Make Me Feel komt weer een lang nummer, slechts vier seconden korter dan Make Me Feel.

Back To Earth begint helemaal stil en opent met een erg mooie bijna twee minuten lange gitaar intro. We horen bijna alleen maar Venson zingen en gitaar spelen en ze weet, na een erg goed nummer, te verrassen met een nog beter nummer. Na een beleefd applaus horen we een erg rommelig en slecht verstaanbaar intro, die ze beter hadden kunnen weglaten.

Soul zangeres Tameca Jones komt het podium op om samen met Venson hun versie van Texas Flood te laten horen. Het nummer dat door Larry Davis in 1958 voor het eerst werd opgenomen werd vele jaren later bekend door de versie van Stevie Ray Vaughan. Jones en Venson laten hun eigen versie horen met veel soul van Jones en Venson maakt van de gelegenheid gebruik om even helemaal los te gaan op haar gitaar.

Tameca Jones verlaat het podium weer en Venson gaat verder met twee nummers van het ‘Transcends’ album uit 2017. Fight is een uptempo funk nummer met halverwege een Hammond solo die een beetje het tempo uit het nummer haalt. Transcends komt van hetzelfde album maar klinkt totaal anders dan Fight. Transcends is een lekker rock nummer, net als Witchcraft die we eerder hoorden.

Na een korte introductie van haar band gaat Venson verder met weer drie nummers van ‘Vintage Machine’ in dezelfde volgorde als op het studio album. Lofi, Surrender en Go My Way zijn alle drie vrolijke funky nummers met veel gitaar. Venson sluit het concert af met Joy, een nummer met veel tempowisselingen  maar vooral heel veel joy.

Kortom: Een erg leuk concert maar de productie had wel wat beter gemogen. Tussen de nummers door hoor je soms seconden lang niks, of wat gerommel met instrumenten. Deze stukken hadden er van mij uit gemogen zodat het concert beter zou lopen. Dit doet echter niks af aan het geweldige optreden dat Jackie Venson hier geeft.

Tracklist:
01. Awake
02. Home
03. Vintage Machine
04. Keep On
05. Witchcraft
06. Next Life
07. Make Me Feel
08. Black Lives Matter
09. Back to Earth
10. Intro to Texas Flood
11. Texas Flood
12. Fight
13. Transcends
14. Meet the Band
15. Lofi
16. Surrender
17. Go My Way
18. Joy

Website: Jackie Venson