Recensie: Jack White – Entering Heaven Alive

 

Jack White - Entering Heaven Alive

Jack White – Entering Heaven Alive
Format: CD – Vinyl LP – Limited Edition Cassette – Digital / Label: Third Man Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Van Jack White is het inmiddels alom bekend, dat hij niet vast te pinnen is op één bepaalde muziekstijl. In the White Stripes was het vooral garagepunk, wat de klok sloeg maar met bands als the Raconteurs en the Dead Weather liet hij ook blijken dat de Classic Rock niet onopgemerkt aan hem voorbij gegaan was.

En dan heb ik het nog niet eens over zijn soloalbums gehad. Albums waarop volop geëxperimenteerd werd met o.a,. hip-hop en experimentele muziek. De toegankelijkheid van zijn soloalbums, en daardoor ook de kwaliteit, wilde op die albums nog wel eens wisselen.

Met zijn nieuwe soloalbum ‘Entering Heaven Alive’ verrast Jack White ons wederom! En op een zeer aangename wijze!

Dit keer blijkt Jack flink onder de invloed van diverse singer-songwriters uit de 70’s te zijn geweest terwijl hij ook met de 60’s psychedelische pop aan de gang is gegaan.

Hij krijgt hierbij hulp van een grote groep vrienden zoals Pokey LaFarge, Jack Lawrence, Patrick Keeler en Dean Fertita, Daru Jones en Fats Kaplin .

Jack opent zijn album met het the Band-achtige A Tip from Me To You, wat een heerlijk ontspannen rootsrock nummer is. Het intieme All Along The Way verraadt invloeden als Neil Young en Stephen Stills met stiekeme reggae invloeden.

Door de viool van Fred Kaplin klinkt Help Me Along zeer intiem in een stijl die mij aan de obscure singer-songwriter David Ackles deed denken.

Andere singersongwriters uit de 70’s als Gordon Lightfoot en Kris Kristofferson lijken van invloed te zijn geweest op Love Is Selfish. I’ve Got You Surrounded (With My Love) laat de avontuurlijke kant van Jack horen in een donker bonkend psychedelisch nummer met snijdend fuzzgitaarwerk.

In het luchtig stuwende Queen of The Bees is het vaudeville pop geluid van the Beatles hoorbaar aanwezig en de voormalige Beatles beschermelingen Badfinger (‘Come And Get it’) komen bovendrijven in A Tree On Fire From Within.

In If I Die Tomorrow is de 60’s psychfolk aan de beurt in een intiem nummer met Traffic trekjes. Zelfs het geluid van James Taylor is lui groovend aanwezig in A Madman From Manhattan.

Violist Fats Kaplin treedt weer aan in de afsluiter Taking Me Back (Gently). Een nummer met een gypsy folk geluid waardoor je al snel bij de samenwerking tussen Bob Dylan en violiste Scarlet Rivera uitkomt.

Een uiterst prettig, verrassend, album van Jack White, dat bewijst dat je bij Jack White nooit weet wat je te wachten staat!

Tracks:
01. A Tip From Me To You
02. All Along The Way
03. Help Me Along
04. Love Is Selfish
05. I’ve Got You Surrounded (With My Love)
06. Queen Of The Bees
07. A Tree On Fire From Within
08. If I Die Tomorrow
09. Please God, Don’t Tell Anyone
10. A Madman From Manhattan
11. Taking Me Back (Gently)

Website: https://jackwhiteiii.com/news/