Izo FitzRoy – How The Mighty Fall
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Jalapino Records
Release: 13 maart 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De in Londen geboren Britse blues- gospel- en soulzangeres Izo FitzRoy was jarenlang zangeres en frontvrouw in verschillende gospelkoortjes. Ze is geïnspireerd door de zangeressen Janis Joplin, Suzan Tedeschi en Beth Hart en de soul van Motown en Stax.

In 2003 ontving ze de prestigieuze Young Composer of the Year Award. Haar platendebuut is in 2017 met het album ‘Skyline’. Behalve op haar eigen werk is FitzRoy te horen als gastzangeres op platen van dj/producers Flevans, Dr. Rubberfunk en Smoove & Turrell. Vorig jaar was ze ook te horen op het album ‘Pleasure Centre’ van het Leidse trio Kraak & Smaak.

Deze maand verscheen ‘How The Mighty Fall’, het tweede album van Izo FitzRoy. Met een paar lome drumklappen opent het album rustig met het bluesy Ain’t Here For Your Pleasure.
Heerlijk zijn de backing vocals van het Soul Sanctuary Gospel Choir. Met name ook door die backing vocals krijgt het met iets meer tempo gespeelde Red Line gospelinvloeden.
De fraaie baslijnen, de blazers en de koortjes in I Want Magic brengen de luisteraar terug naar de disco van de jaren ’70. Blind Faith is een swingend nummer met de blazers en de elektrische piano.
De doorleefde soms rauwe zang van FitzRoy en de heldere pianoklanken toveren de ballad Give Me a Moment om tot een pareltje. Purify is een soulballad met ‘tik-tok’ drumtikken, die rustig begint, maar die als de blazers en de backing vocals er bij komen uitbundig wordt.
Dat FitzRoy met Matthew Waer een uitstekende bassist in de gelederen heeft blijkt in Slim Pickings, met 70-er jaren invloeden, en het funky Pushing Buttons. Wolves in Disguise opent met elektrische piano en de groovy basloopjes maken er een feestje van.
Expressief is de zang van FitzRoy in de bluesy soulballad Liftin’ Me en in het slotnummer, de soulvolle ballad When The Wires Are Down, trekt FitzRoy nogmaals alle vocale registers open.

Conclusie:
Een sterk album van een uitstekende zangeres.

Tracks:
01. Ain’t Here For Your Pleasure
02. Red Line
03. I Want Magic
04. Blind Faith
05. Give Me a Moment
06. Purify
07. Slim Pickings
08. Pushing Buttons
09. Wolves in Disguise
10. Liftin’ Me
11. When The Wires Are Down

Line-up:
Izo FitzRoy – zang, keys
Matthew Waer – bas
Marcus Bonfanti – gitaar
Sam Walker – drums
Soul Sanctuary Gospel Choir – backing vocals
The Haggis Horns – blazers

Website: Izo FitzRoy