How Does It Feel – Leven met Bob Dylan – Harm Peter Smilde
Uitgeverij: Lannoo / ISBN: 9789401458238 
Release: 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Hoeveel boeken zouden jaarlijks verschijnen over Bob Dylan? Wie weet hoeveel auteurs ieder jaar een poging doen om betekenis te geven aan de beste man en zijn werk , kilometers tekst die tevergeefs alle raadsels en vraagtekens met elkaar proberen te verbinden.

Het onderwerp zelf blijft het grootste mysterie. De sfinx die af en toe tegenstrijdige aanwijzingen en halve antwoorden naar ons als fans toe werpt, iedere worp brengt vervolgens een nieuwe stroom aan interpretaties en duidingen voort.  
In dit nieuwe boek probeert schrijver en muzikant Harm Peter Smilde op zijn eigen manier invulling te geven aan zijn eigen fascinatie en voorliefde. Door middel van 26 interviews met bekende en onbekende fans doorloopt hij in chronologische volgorde het leven en werk van Robert Zimmerman. Fans die aan het woord komen zijn onder andere: Lucky Fonz III, Freek de Jonge, Saskia de Coster Henk Hofstede en Raymond van het Groenewoud.

Na enkele bladzijdes lezen hebben de eerste voor- en nadelen zich al geopenbaard. Ook dit boek is niet de definitieve biografie. Het koor van geïnterviewden spreekt te zeer vanuit de individuele beleving en ideeën, met zoveel stemmen krijg je steeds een andere blik op het onderwerp. Mooi dat iedereen zijn eigen favorieten heeft maar het boek krijgt hierdoor wat dreinerigs. Iedere mening staat naast een volledig andere mening.

Positief aan dit boek is de ruimte voor afwijkende visies. De verschillende geïnterviewden tonen zich ook kritisch tegenover bepaalde stereotypen die algemeen rondom het werk en leven van Dylan hangen. Unaniem is men in de constatering dat het predicaat protestzanger een foutieve jaren zestig stempel is. En dat het politieke lied meer te maken had met de invloed van iemand als Woody Guthrie dan met engagement. Ook het feit dat Dylan ook wel humor verstopt in zijn liedjes is iets dat weinig aan bod komt, mooi dat hier aandacht aan besteed wordt.

Men ziet ook de schoonheid van de zogeheten christelijke periode. Men stelt (terecht) dat de woeste reactie eigenlijk meer zegt over de toenmalige houding van de samenleving en media dan echt over de kwaliteit van het werk. Nu was mijn eerste kennismaking met Dylan ‘Slow Train Coming’, dus ik herken mij in het feit dat muziek indruk kan maken voordat de algemene mening de boventoon gaat voeren.
Het album maakte op mij als jonge puber veel indruk, zonder dat ik religieus ben of bekend was met de algemene stempel die het album kent. Hulde dus voor Harm Peter Smilde en zijn ensemble bekende fans om deze periode uit het verdomhoekje te halen.

In het laatste hoofdstuk kunnen alle losse eindjes (gelukkig) niet verbonden worden. Auteur als geïnterviewden komen tot de conclusie dat Dylan bewust of onbewust een mate van mysterie hoog houdt. En dat iedere poging tot verklaren uiteindelijk een individuele mening blijft. Iedere persoon kan op basis van verschillende aanwijzingen komen tot volledige andere conclusies. Misschien dat het boek had moeten beginnen met deze constatering. Hoezeer we als fans blijven puzzelen, vraagtekens zullen er blijven. Misschien ook maar goed, een beetje mysterie heeft ook wel iets prettigs. Onze eigen meningen en ideeën houden geen stand als alles wordt opgelost.

Een boek geschikt voor nieuwe fans als ook oudgedienden. Voor beiden categorieën fans valt er genoeg te ontdekken. Ook is het de moeite waard om te lezen hoe de bekende artiesten hun favoriete artiest beleven. Maar verwacht niet een instant klassieker. Dit is een boek dat je niet meer dan een keer zult lezen. Ondanks alle leuke inzichten en anderen ideeën biedt herlezen geen plotselinge nieuwe verassingen. Bekende Nederlandse praten over het leven met Dylan en hoe dit voelt. Op basis van hun antwoorden valt er goed mee te leven.     

Website: Harm Peter Smilde

Website: Uitgeverij Lannoo