Recensie: Harlem Lake – A Fool’s Paradise Vol. 1

 

Harlem Lake - A Fool's Paradise

Harlem Lake – A Fool’s Paradise Vol. 1
Format: CD – LP / Label: Eigen Beheer
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De geschiedenis van Harlem Lake gaat terug tot maart 2017 wanneer Dave Warmerdam de Dave Warmerdam Bandopricht. De band maakt al snel furore op festivals en clubs in Nederland en België en wint meerdere prijzen. Hun debuutalbum ‘A Tribute To The Masters Of The Blues’ verschijnt eind december 2017. In december 2019 komt The Dave Warmerdam Band met hun sterke livealbum ‘Play’. Een mooie kans om op te treden op grotere festivals en voor  tournees naar Duitsland en België.

Maar helaas gooide de COVID-19 pandemie ook bij hen roet in het eten. Geen optredens maar gelukkig wel tijd voor het schrijven van nieuw materiaal. Ook ontstaat het idee om een 12-mans band te vormen. Men besluit ook om de naam van de band te veranderen in Harlem Lake, een naam die verwijst naar hun roots, de Haarlemmermeerpolder. Drummer Lars Hoogland en bassist Rick van de Voort maken plaats voor resp. Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf.

Het nieuwe Harlem Lake maakt haar podiumdebuut op 3 september jl. voor een uitverkochte zaal in 013 in Tilburg, als voorprogramma van Walter Trout.

Op 31 oktober jl. verscheen ‘A Fool’s Paradise Vol. 1’, het debuutalbum van Harlem Lake. De officiële release van dit album vond, gepresenteerd door bluesliefhebber John Derksen, met de grote 12-mans band plaats in Grolloo.

Het openingsnummer Deaf Blind is lekkere Southern bluesrock. Een strakke ritmesectie, orgel, gitaar en uitbundige zang. Het titelnummer A Fool’s Paradise is een zeer fraaie bluesballad, waarbij de melodieuze gitaarlicks mij soms aan Pink Floyd doen denken.

Stevig rockend is daarna The River. Slide, vette gitaarsolo’s, Southern rock, blues en Americana ineen gevlochten. In de soulvolle ballad Guide Me Home is weer een glansrol weggelegd voor Janne Timmer met haar heldere zang.

Please Watch My Bag is gedompeld in een bad van orgeltonen, met tussen de rustige lyrische intermezzo’s vlammende gitaarsolo’s. My Turn To Learn begint als een boogie met prachtige zang en ‘explodeert’ tenslotte met felle gitaarlicks. Lyrisch gitaarwerk, krachtige zang en harmonieën zijn er in de bluesy ballad I Won’t Complain.

I Wish I Could Go Running is weer stevige bluesrock met gierende gitaarsolo’s.

Op de gelimiteerde special edition staan nog twee extra live-opnames, Guide Me Home en A Fool’s Paradise. Twee schitterende ballads waarin Harlem Lake zijn grote klasse ook live laat horen.  

Conclusie:
Het debuutalbum van Harlem Lake staat als een huis. Grote klasse. De toekomst van de blues in Nederland is verzekerd. Kom maar op met Vol. 2.

Tracks:
01. Deaf Blind
02. A Fool’s Paradise
03. The River
04. Guide Me Home
05. Please Watch My Bag
06. My Turn To Learn
07. I Won’t Complain
08. I Wish I Could Go Running
09. Guide Me Home (live) (special edition)
10. A Fool’s Paradise (live) (special edition)

Line-up:
Dave Warmerdam – orgel, piano
Janne Timmer – zang
Sonny Ray van den Berg – gitaar
Kjelt Ostendorf – bas
Benjamin Torbijn – drums

Website: https://harlemlake.com/